Bekymrede foreldre likte ikke at skoleveien gikk langs en vei med fartsgrense 60 km/t, hvor mange kjører fortere.

Da de ikke fikk hjelp fra fylkeskommunen, så bygde driftige foreldre sin egen tursti.

Dette gjorde de driftige lokale foreldrene på dugnad, og Time kommune tok regningen på 2,4 millioner kroner. Sykkelstien er 2,6 kilometer lang, og sørger for trygg skolevei for barna, og også til glede for voksne, skriver Stavanger Aftenblad.

Turstien kostet altså 923 kroner per meter, mens sykkelstamveien i Stavanger har en prislapp på 100.000 per meter. Selvsagt er det kvalitetsforskjell på de to, men i Undheim har de ikke behov for en sykkelvei på asfalt med to felt.

Mange jublet over den jærske dugnadsånden, men noen kritiserte også kommunens velsignelse av den åpenbare snarveien som her ble tatt.

– Det har blitt en helt ny verden etter at denne kom, sier Høyre-politiker Pål Undheim. Både han selv og barna bruker turstien flere ganger i uka.

Lokalpolitikerne i Time kommune ga dispensasjon til turstien. Men fylkeskommunen krever at lysanlegget langs turstien oppgraderes. Kostnaden vil bli nesten 3 millioner kroner.

Årsaken til at lysanlegget, som er disponert for 60 km/t, etter fylkeskommunens mening ikke holder mål, siden mange kjører for fort.

– Det er et paradoks. Fylkespolitikerne har heiet på «Undheimsmodellen», og lagt inn ekstra penger i budsjettet for å stimulere til slike prosjekter i grisgrendte strøk. Så kommer administrasjonen og sier at den må oppgraderes, sier ordfører Andreas Vollsund (H) oppgitt.

I fjor kom det nye krav til lysanlegg. Nå skal lysene være dimensjonert for farten på strekningen. Ikke fartsgrensen.

– Dette provoserer meg. Skal ikke fartsgrensene gjelde lenger? For skattebetalerne i Time utgjør det 3 millioner kroner. Det kan vi ikke godta, sier Voldsund.

Saken behandles nå politisk i Time kommune. Kommunedirektør Trygve Apeland ser to løsninger.

  • å fjerne turstien
  • eller å oppgradere i samsvar med kravene til fylkeskommunen, og at investeringen går inn i økonomiplanen

– Det er uaktuelt å fjerne denne turstien. Vi kommer aldri til å gi oss på det, slår ordfører Vollsund fast.

– Vi nekter å betale 3 millioner kroner. Vi er nødt til å se på tingene en gang til, sier Pål Undheim.

Time kommunestyre vedtok torsdag å ikke godta vilkårene fra fylkeskommunen.

Fylkesordfører Ole Ueland (H) sier til Aftenbladet at fylkeskommunen har vært positive til å finne løsninger slik at denne enkle stien kan fungere.

– Våre fagfolk vurderer dette etter de lover og regler som gjelder, men i den grad det går an å bruke skjønn og finne løsninger, vil vi vurdere det dersom det kommer en henvendelse fra kommunen.

Spørsmålet er: Hvor mange fagfolk trenger man i arbeid for å forstå at det innebærer risiko for barn å gå i veikanten hvor bilene passerer i 70 km/t?

Sløseriombudsmannen har merket seg saken, og på hans Facebook-side kan man lese følgende:

– Jeg minner igjen om at alternativet er at barn går i selve veibanen hvor trafikken typisk går i cirka 60-70 km/t. Fylkeskommunen vil altså ha barna tilbake dit for å vise at de overvinner dugnadsånden.

Heldigvis fortsetter politikerne i kommunen å kjempe mot byråkratene i fylkeskommunen. Det blir en spennende såpeopera å følge med på.

Folk fra Jæren har et rykte på seg, at de jobber hardt og ikke gir seg så lett.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.