På grunn av knallhard konkurranse fra Kina må batteriselskapet FREYR si opp flere ansatte og gjøre «betydelige nedskaleringer». 

Nå settes produksjonen av battericeller i Mo i Rana på pause, skriver NRK.

Administrerende direktør Tom Jensen forteller at selskapet skal gjøre betydelige nedskaleringer.

– I dag har jeg informert de ansatte på Mo om at produksjonen av battericeller er satt på pause, sier han.

Årsaken er ifølge Jensen den sterke konkurransen fra Kina.

– Det er en betydelig overskuddskapasitet av battericeller fra Kina, som gjør at prisene på produktene har falt såpass mye at vi må tilbake til tegnebrettet, sier han.

Det er ikke første gang FREYR må si opp ansatte. I november i fjor måtte 78 ansatte gå, ti av dem i Mo i Rana.

FREYR hadde opprinnelig planer om å skape 1500 arbeidsplasser i Nordland. De skulle bruke norsk, ren vannkraft til å produsere batterier.

Men mens selskapets eiere og sjefer har tjent gode penger på gunstige aksjesalg og bonuser, har det gått elendig for selve selskapet.

I fjor kom beskjeden om at selskapet stanset byggingen av en «gigafabrikk» som skulle produsere batterier av industriell størrelse.

Blir pakkestasjon

Det som skulle bli et industrieventyr på Helgeland og startskuddet for regjeringens store batterisatsing, ser altså ut til å ende i den totale fiasko. FREYR legger likevel ikke ned fabrikken, selv om de nå gjør store endringer, ifølge Jensen.

– Battericelleproduksjon er satt på pause inntil vi ser en måte å produsere battericeller på som vi mener er lønnsom i en europeisk og norsk kontekst, sier han.

Bygget som skulle huse batterifabrikken og er bokført med en verdi på 2,5 milliarder kroner, kan ende opp med å bli en pakkestasjon.

FREYR skal nå nemlig jobbe med å pakke sammen flere batterier til større batterier som kan gi høyere spenning eller levere mer strøm.

– Vi skal utnytte overskuddskapasitet av battericeller fra Kina inn i modul- og pakkevirksomhet, sier Jensen.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.