Britenes statsminister Keir Starmer har bekreftet at regjeringen kan forby røyking på uteserveringer.

Hans begrunnelse er at det vil redusere belastningen på den nasjonale helsevesenet (NHS).

Kritikerne kalte det potensielle grepet «autoritært» og en «barnepikepolitikk», ifølge The Telegraph.

– Mitt utgangspunkt er å minne alle om at over 80.000 mennesker mister livet hvert år på grunn av røyking. Det er dødsfall som kunne vært unngått, det er en enorm byrde for helsevesenet, og det er selvfølgelig en byrde for skattebetalerne.

– Så ja, vi kommer til å ta beslutninger på dette området, og flere detaljer vil bli avslørt – men dette er en rekke dødsfall som kunne vært forhindret, og vi er nødt til å gjøre noe for å redusere byrden på NHS og skattebetalerne.

Selvsagt er mange dødsfall knyttet til røyking. Spørsmålet er bare: Hvor mange av disse dødsfallene skyldes passiv røyking utendørs? Neppe særlig mange.

Røykeforbud på britiske uteserveringer kan bli innført

Det er nesten for dumt å høre Starmer snakke om å lette byrden på skattebetalerne, samtidig som hans regjering øker skatter og kostnader på absolutt alle områder. Starmer & co er i ferd med å knuse middelklassen, og hatet mot arbeiderklassen er åpenbart etter Southport-drapene og opptøyene som fulgte.

Allister Heath, redaktør av The Sunday Telegraph, er ikke nådig i sin kommentar:

Dette budsjettet kommer til å bli det verste på flere tiår, en milepæl i Storbritannias akselererende forfall, en farse av svik, hevngjerrighet og økonomisk analfabetisme.

Nigel Farage er sterkt kritisk, og sier at hvis loven blir en realitet, så vil han aldri besøke en pub mer.

Puritanerne er på fremmarsj. Jeg forventer at antialkohol-debatten, med tilsvarende grad av nasjonal propaganda, nå vil skyte fart.

Det er en dyp og klam moralisme bak slike politiske tiltak. Staten skal ta over foreldrerollen og vil oppdra helt voksne mennesker. I motsetning fra vanlige foreldre, så kan man ikke flytte ut av staten hvis man ikke flytter ut av landet.

Med Starmer-regjeringen som foreldre så ledes man av foresatte som lyver om absolutt alt, bryter alle løfter og slett ikke er glad i «barna» sine.

Farage understreker hvor betydningsfulle pubene er for britene. Hver pub er et parlament, skriver han. Her kan vanlige folk diskutere vanlige problemer over en pint, og kanskje noen har lyst på en sigarett eller en sigar i hagen.

Stadig færre røyker, men andelen som røyker er høyere blant pubgjestene enn resten av befolkningen. Pubhagene har vært et pusterom, et fristed, noe briter i dyp motgang sært trenger.

Selvsagt må myndighetene drepe en slik uavhengig glede og trøst.

Nok en gang viser Labour sine autoritære sosialistiske statskontrollinstinkter og -mentalitet.

Forbudet mot røyking i pubhager eller på fortauet utenfor pubene vil ta livet av den tradisjonelle puben for alltid, mener Farage.

Sandnes kommune nekter hundrevis av ansatte å røyke og snuse i arbeidstiden, selv ikke i lunsjpausen er det lov. Man undres om kommunen vil innføre et leppepoliti som sjekker munnen til de ansatte, for å se om de har sneket til seg en klype snus.

I California er det til og med enkelte steder hvor det er forbudt å røyke i sitt eget hjem.

By i California forbyr folk å røyke i egne hjem

Som Farage skriver, så er Australia det landet i verden med de strengeste reglene mot røyking.

Det mest røykefiendtlige landet i verden jeg har vært i, er Australia, der restriksjoner på hvor folk kan røyke og overdreven beskatning av en pakke sigaretter, som nå koster tilsvarende 35 dollar, har ført til at tobakkshandelen er i hendene på kriminelle.

Illegale sigaretter er til salgs over hele Australia, og kriminelle gjenger styrer butikken, med utbredt vold som resultat. Australia var også et av de landene med de mest drakoniske tiltakene under covid-tiden. Tilfeldighet? Neppe.

Det er kanskje bedre å utdanne publikum, og la voksne mennesker ta sine egne beslutninger om hvordan de lever sine liv.

Jeg forventer at uansett hvem som blir De konservatives neste partileder, så vil han eller hun gå fullt og helt inn for et røykeforbud på praktisk talt alle områder.

Så kommer alkoholforbud snikende, kanskje også for å avløse NHS. Deretter forbud mot mat som ikke er «klimavennlig». Kjøtt er en «truet dyreart», alt på grunn av noen sosiopatiske klimafanatikere.

Nye biler kommer nå med fartsbegrensere, og snart skal selvsagt alle biler være elektriske.

Deretter faser man ut olje og gass, noe som vil føre til en global katastrofe som vil begrense seg til vestlige land, som ledes av politikere som lider av massehysteri og hybris.

Puritanismen er i ferd med å utvikle seg til et moralistisk og autoritært tyranni. Som Document har skrevet før: Et risikofritt liv er ikke verdt å leve. Lar vi dette fortsette, uten å protestere, vil neste generasjon ende opp som permanente spedbarn.

Kjøp «Europas underlige død»!

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.