Fakkeltoget mot vold og kriminalitet i Vikersund måtte avlyses, angivelig på grunn av sikkerhet. Kommunens Pride-parade i morgen gjennomføres som planlagt.
Modum Bad har heist regnbueflagget og kommunen er klar til festlighetene denne helgen.
– Hos oss skal alle kjenne seg verdifulle og velkomne, skriver den kristne klinikken i et innlegg som deles av Modum Pride. Klinikken behandler psykiske lidelser som spiseforstyrrelser, angst og depresjoner.
Pride arrangeres samme dag som Vikersund-dagen. Paraden går fra rådhuset til bankplassen, der det blant annet blir prisutdelinger. 90 personer har så langt meldt sin interesse for å delta på arrangementet.
Leder i pridekomiteen, lokalpolitiker Laila Oliversen Brandsgård fra SV, kunne i fjor dele ut en Modum Prides ærespris til Alex Snyder.
Brandsgård er frivillig styreleder for Hjerterommet, som samler inn og deler ut klær, møbler, leker og annet til blant annet innvandrere. Med seg som varastyremedlem i organisasjonen har hun Alex Snyder, som hun altså kunne dele ut pris til i fjor.
– Må være mer kreative
Brandsgård gikk i front for mer innvandring til Modum kommune da hun i fjor fikk flertall for et forslag om å ta imot 15 ekstra flyktninger, i tillegg til de 80 det allerede forelå vedtak om.
Kommunedirektøren ville avslå grunnet boligmangel og kapasitetsutfordringer i helsetjenesten. Men Brandsgård mente kommunen bare kunne bruke mer «kreativitet» for å løse utfordringene.
Netto driftsunderskudd i kommunen var på over 101 millioner kroner i fjor.
I kommunedirektørens budsjettutkast for 2024 het det at Modum kommunes økonomiske rammer «oppleves som stramme, så tydelig prioritering er nødvendig».
– Ressursbehovet forventes å øke mer enn tilgjengelige ressurser. I dette planforslaget går økte inntekter med til behovsvekst innen pleie og omsorg, bosetting av flyktninger og ikke minst til betydelig økte lånekostnader.
Etterlyser priskandidater
Pride-komiteens «Frydpris» gikk i fjor til Bygdeposten, lokalavisen som har gjort en god jobb med å dekke gjengkriminaliteten i distriktet og overfallet på Runar Magnussen tidligere denne måneden.
Redaktør Knut Bråthen tok imot prisdiplomet:
– Som redaktør for lokalavisa synes jeg det er viktig å ta et oppgjør med fordommer, og vi heier på mangfold og at man kan være den man er, hilste redaktøren under fjorårets arrangement.
I forrige uke etterlyste komiteen kandidater til årets to planlagte pristildelinger.
– Frydprisen deles ut til en moing [person fra Modum] som det siste året har gjort seg fordelaktig bemerket i samfunnet og i mediene, til gode for de som bryter med normene for kjønn og seksualitet, heter det i utlysningen.
Æresprisen skal deles ut til «en moing som har gjort en særskilt innsats for skeive personers stilling i det norske samfunn på en utmerket måte».
Pride-effekter har allerede vært til salgs i butikk i Vikersund siden februar, vitner et innlegg på arrangementets Facebook-side om.
Kommunen kurses i «skeiv helse»
Kommunen er godt integrert i Pride-satsingen i distriktet. I ett av innleggene på Modum Prides Facebook-side applauderes de 50 ansatte i Modum kommune som var på seminar med «180 minutters nyttig faglig påfyll for å øke bevisstheten om skeive og transpersoners helse.»
I alt 150 skattepengefinansierte arbeidstimer gikk med til tiltaket.
Kursansvarlig var Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold, seniorrådgiver hos foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold.
– For du trodde kanskje at disse legningene var akseptert og alminneliggjort i befolkningen? Nope! Kritiske og hatefulle ytringer mot skeive, og da spesielt transpersoner, har eksplodert, sa Heidrunsdotter Løvold.