Ja, du leste riktig. Klimaforskere ved Madrids Carlos III helseinstitutt har funnet en direkte sammenheng mellom inntekt og sårbarhet for ekstrem varme.

En studie viste nemlig at dødeligheten under hetebølger økte betydelig i tre av Madrids 17 distrikter, alle med lavere gjennomsnittlig inntekt.

En påfølgende landsdekkende undersøkelse i Spania bekreftet de samme funnene, skriver The Guardian.

Forskningsresultatene avslører dermed at de som lever i fattigdom, bærer den største byrden av de stadig hyppigere og mer intense hetebølgene, skriver avisen videre.

– Når det gjelder varme og sårbarhet, er inntektsnivået den avgjørende faktoren, sier Julio Díaz Jiménez, en av forskerne bak studien.

Mangel på kvalitetsboliger, begrenset tilgang til helsetjenester, og eksponering for ekstreme temperaturer på arbeidsplasser som landbruk og byggebransjen, gjør lavinntektsfamilier spesielt utsatt. Selv i hjem med aircondition, har mange ikke råd til å bruke det, noe som setter dem i ytterligere fare, hevder The Guardian.

Tidligere i år advarte Save the Children om at én av tre barn i Spania ikke kunne holde seg kjølig hjemme. Organisasjonen uttrykte bekymring for de mer enn 2 millioner barna som står i fare for alvorlige helseproblemer på grunn av varmen, skriver ABCNyheter.

Yamina Saheb, hovedforfatter av IPCC-rapporten om klimatilpasning, peker på at kontinentet varmes opp raskere enn mange andre steder i verden, og mener det haster med handling.

– Global oppvarming dreper mennesker. Vi må innse at energifattigdom om sommeren er et alvorlig problem, sier Saheb.

Saheb har i flere år argumentert for at tilgang til å kjøle seg ned bør anerkjennes som en rettighet, ikke bare en forbruksgode som avhenger av inntekt.

Alby Duarte Rocha ved det Tekniske Universitetet i Berlin, som ledet studien, oppfordrer nå politikere til å se på kjøling som en offentlig tjeneste, på lik linje med kollektivtransport og gateopprydding.

ABCNyheter avslutter med følgende:

«Med temperaturene som stiger, og stadig mer ekstreme værforhold, er det et skrikende behov for tiltak som kan beskytte Europas mest sårbare innbyggere mot livstruende hetebølger.»

 

Kjøp eboken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.