Høyesterettsdommeren Alexandre de Moraes som av journalister og medier i Brasil jevnlig omtales som en korrupt diktator, har nå beordret at selskapet X (tidl. Twitter) er forbudt i løpet av de neste 24 timene i landet.

Alle som har apper tilknyttet tjenesten må stenge i løpet av fem dager.

Enhver som bruker en internettjeneste kalt «VPN», som omdirigerer trafikken din, slik at du fremstår som om du holder til et annet sted i verden, risikerer inntil 95.000 kroner i daglige bøter.

Dette skriver NTB:

Den brasilianske høyesterettsdommeren Alexandre de Moraes har gitt ordre om at Elon Musks meldingstjeneste X må stenges i landet.

Moraes ga onsdag Musk en frist på 24 timer til å utnevne en ny juridisk representant for X i Brasil og varslet et forbud mot meldingstjenesten dersom ordren ikke ble etterkommet.

Fristen utløp torsdag kveld lokal tid, og fredag beordret Moraes nedstenging.

– Elon Musk har vist total mangel på respekt for Brasils suverenitet, særlig rettsvesenet, og han framstår som overnasjonal og hevet over de enkelte lands lover, heter det i kjennelsen fra Moraes.

Bolsonaro-tilhengere

X vil nå bli stengt ned i Brasil, og de som velger å omgå forbudet og kobler seg opp via VPN, risikerer bøter på 50.000 reals, heter det videre. Det tilsvarer rundt 95.000 kroner.

Striden mellom Moraes og Musk begynte tidligere i år da høyesterettsdommeren påla X å blokkere visse kontoer som angivelig spredte falske nyheter og hatefulle ytringer under Jair Bolsonaros tid som president.

De fleste kontoene kontrolleres av Bolsonaro-tilhengere, og noen av dem hevder at han på urettmessig vis ble fratatt valgseieren i 2022.

Musk raser

Musk anklager på sin side Moraes for å begrense ytringsfriheten. Han raser på X etter ordren, og har skrevet flere meldinger om det han anser som trusler mot ytringsfriheten i flere land.

Om Moraes’ ordre skriver han at den var politisk motivert, og at den setter det brasilianske demokratiet i fare.

– Ytringsfriheten er demokratiets fundament, og en utvalgt pseudo-dommer i Brasil ødelegger den av politiske årsaker, skriver Musk.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.