Vikersund er en advarsel, et frampek mot det som kommer.

Voldsepisoden i Vikersund utløste et lite blaff av fellesskap og engasjement, etter at lokalbefolkningen, i stor grad umælende, har latt seg terrorisere i flere år av en kriminell narkobande.

Stine Aurland Jahr og Helene Jørgensen ville arrangere fakkeltog for å «ta gata tilbake».

Men ilden sluknet.

Alt er tilbake der det startet.

Eller, rettere sagt, bortsett fra at gjengens hovedmann sitter i varetekt, ser situasjonen mindre positiv ut nå enn før Runar Magnussen ble slått i bakken, med et titalls utenlandske gjengmedlemmer som flirende og filmende medløpere.

Hendelsene i etterkant av albuen som sendte Magnussen i asfalten gir et frampek om hvordan situasjonen skal bli for gode nordmenn. De er en advarsel om at nabokjerringer som bryr seg om nabobarnas oppdragelse, skal bekjempes.

Om at klanenes blod er hellig.

Om hvor vanskelig det blir å reversere utviklingen så lenge politikernes skramlende spøkelsestog dundrer videre inn i natten, mot samme endestasjon som før.

Facebook-gruppen som ble opprettet for innbyggerne i Modum kommune i februar i år, het også «Ta gata tilbake».

Nå er den borte.

Du skal tie.

Gruppen fikk på kort tid over 300 medlemmer. Før videoene av angrepet på Magnussen ble publisert, var tallet oppe i 680. Så økte det til 1400 samme helg som videoene ble kjent.

Alt er borte, sannsynligvis etter påvirkning fra ordfører og politi.

Du skal tie.

Fakkeltoget hadde bare et hundretalls påmeldte. Stusslig for et tettsted med mer enn 3200 innbyggere og en kommune med folketall på 14.600.

I en mindre hjernevasket befolkning ville gode bygdefolk mobilisert i stor skala for å rette søkelyset mot politiets neglisjering av vanlige folks sikkerhet og unnfallenhet overfor voldelige narkobander.

I stedet ble arrangementet avlyst.

Du skal tie.

Sjansen til å få rikspolitisk og medial oppmerksomhet om problemstillinger som ikke er unike for Vikersund, ble forspilt.

Bygdefolkets motstandere, som ønsker at utviklingen går videre i samme spor som før, mobiliserer langt bedre og raskere. For du skal tie.

Samme morgen som fakkeltoget ble avlyst, ble den rasistiske drapstrusselen på Heggen kirke forsøkt holdt hemmelig.

For du skal tie.

Kommunens innbyggere fikk hver sin rasistmerkelapp i pannen av NRK og kirkevergen, som løy taggingen inn i en falsk kontekst av «fremmedfrykt».

Politiet etterforsker saken som skadeverk. Hadde det virkelig handlet om fremmedfrykt, slik NRK rapporterte, ville hatkrim-paragrafen blitt tatt i bruk.

Men nå var det altså ikke hatkrim, for hatobjektet var bare hvite nordmenn.

Og du skal som kjent tie.

Spleisen som ble opprettet i forkant av fakkeltoget, ble straks slettet av finanskonsernet Sparebank1-gruppen, som eier nettjenesten spleis.no.

Du skal tie.

Teksten som ledsaget spleiselaget, var:

Vi må få bukt med volden/kriminaliteten som foregår i gatene våre. Denne spleisen er satt i gang med formål om å forhindre videre utvikling av dette, og for å holde samfunnet vårt trygt for alle og enhver, hvor som helst og når som helst.

Sparebank1 tolererer ikke folkelig motstand mot vold og kriminalitet.

– Det var Spleis som stanset denne innsamlingen, dette ble gjort fordi formålet med innsamlingen ikke var i tråd med våre retningslinjer, sa kommunikasjonssjef i Spleis, Tone Mesna.

Men vilkårene sier ingenting om at sammensuriets arbeid mot vold og kriminalitet er forbudt.

Kanskje Tone Mesna mener at innsamlingen er «knyttet til diskriminerende og/eller hatefulle ytringer»?

Eller er det klausulen om krig og konflikt det hele handler om?

I krig/konflikter tillates ikke innsamlinger som støtter en stridende part direkte, uavhengig av konflikt.

At kriminelle i Modum kommune i praksis – på samme måte som kriminelle i alle verdens land – fører en lav-intens krig mot den øvrige befolkningen, kan trygt hevdes. Men å anse bygdefolket som en stridende part i den krigen, blir å dra det for langt.

For det store flertallet i Modum kommune vil ikke noe annet enn fortsatt å la seg slepe taust rundt i sølen av kriminell slyngel.

Dere lot dere kue. Dere skulle holdt linjen. Reist dere opp og ikke latt noen diktere hvordan dere skal tenke og handle.

Til både dere som ikke ville møte opp og dere som avlyste:

Feigheten deres gjorde at dere tapte. Dere svek hverandre. Og alt blir vanskeligere etter dette.

Dere tiet.

Dere står overfor formidable motstandere som vil møte all folkelig opposisjon med voldsomme maktmidler. Som politistaten i Storbritannia under Keir Starmer.

Den siste tidens hendelser i Vikersund gir en bitte liten forsmak.

Bedre og tettere organisering kommer til å bli vanskeligere.

Går dere under jorden, havner dere i PSTs søkelys. Dere vil bli infiltrert og misbrukt av et samkjørt propagandaapparat, slik English Defense League fortsatt blir brukt som busemann ti år etter at de opphørte å eksistere.

Når apparatet definerer dere som folkefiender, er dere sjanseløse. Hvert eneste forsøk på å stå sammen vil bli sabotert.

Hvis dere mobiliserer i åpent lende, blir dere nådeløst angrepet av et uoversiktlig maktkonglomerat av statsstøttede institusjoner og organisasjoner, system-medier,  «antirasister», «faktasjekkere», ordensmakten, lokale styresmakter, teknologiplattformer og i siste instans et flertall av våre såkalte folkevalgte, hvis de føler seg tilstrekkelig truet.

Skulle denne undertrykkelsen av motstand mot innvandret gjeng- og voldskultur provosere frem en voldelig reaksjon, vil det selvfølgelig bli brukt mot dere for alt det er verdt, i all overskuelig fremtid.

Dere vil bli knust, og fortjener ikke bedre.

Mens bygdefolket ligger nede med utslåtte tenner, får politiets representant i området, stasjonssjef Kjell Magne Tvenge i Hønefoss, breie seg med alskens desinformasjon.

– Vår viktigste oppgave er å sørge for at innbyggerne og ikke minst ungdom i Modum kan føle seg trygge til enhver tid der. […] Vi prioriterer dette høyt, sier han ifølge NRK.

– Situasjonen i Vikersund i medier og kommentarfeltet har vært veldig opphausset, men den reelle situasjonen er som den ellers har vært – relativt rolig og fredelig, uttaler han til rikskringkasteren i en annen anledning.

Tvenge vet selv at han prater tull. Han har ikke mannskaper nok til å drive politistasjonen sin på en forsvarlig måte fra dag til dag. I det som nærmest er en liten grend langt ute på den norske landsbygden, skulle det ikke skjedd et eneste knivran. Det skulle ikke vært en machete å se.

Men det er det altså, og det skjer på Tvenges vakt.

Utrykningstidene hans til volds- og trusselepisoder som ringes inn av innbyggerne, og mangelen på et kontant oppgjør med volds- og narkokulturen som har fått utvikle seg i distriktet hans, sier alt vi trenger å vite.

Dette er fjernpolitireformen i all sin prakt. Tvenge gir den et ansikt.

Noen få politifolk skal dekke et område på hundrevis av kvadratkilometer. I årevis har de ikke hatt kapasitet til å komme når noen ringer. Flere titalls anmeldelser mot voldsmenn er henlagt.

Du skal tie.

Drammens Tidende meldte i sommer at antallet ran med mindreårige gjerningsmenn er tidoblet i Sør-Øst politidistrikt siden 2019.

Tvenge kan ikke klandres for den politiske skraphandelen som lager budsjettet hans, men han blir en del av problemet når han tvinges til å fare med tullprat for å gi ryggdekning til systemet som hindrer ham i å gjøre en god jobb.

En far som tok saken i egne hender etter at politiet i flere år ikke fikk stoppet voldsmennene som angrep hans to sønner, ble puttet i fengsel. Voldsmennene gikk fri.

Runar Magnussen forsøkte seg med en ikkevoldelig variant.

Det gikk ikke så bra. Han skulle tie.

Men dét gikk heller ikke så bra.

Nå gjør han det eneste riktige: Han nekter å tie.

Skal du la ham stå alene?

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.