Det chilenske senat har med 21 stemmer for og ingen imot, godkjent en resolusjon som oppfordrer landets venstreorienterte president Gabriel Boric til formelt å be om en arrestordre på Venezuelas president Nicolás Maduro fra Den internasjonale straffedomstolen i Haag. 

En global trussel

Initiativet kommer fra den konservative senator Felipe Kast og baserer seg på påstander om forbrytelser mot menneskeheten og at Maduro utgjør en trussel mot global fred og sikkerhet. 

Maduro insisterer på at han vant presidentvalget i Venezuela 28. juli iår, men nekter å offentliggjøre velgerdata som kan bekrefte resultatet. Opposisjonen har publisert fra lokale resultater som viser at han tapte med et brak. Situasjonen har ført til internasjonal fordømmelse og kaos i landet.

25 bekreftet død

Maduro har svart på protester med en brutal forfølgelses- og undertrykkelseskampanje som har resultert i 25 bekreftede dødsfall og vilkårlig fengsling av mer enn 2400 personer – deriblant mer enn 120 mindreårige mellom 14 og 17 år.

Resolusjonen ble enstemmig vedtatt og harmonerer med Chiles president Borics tidligere erklæring om at hans regjering ikke anerkjenner Nicolás Maduro som vinner av presidentvalget:

Forbrytelser mot menneskeheten

– Jeg er ikke i tvil om at Maduro har forsøkt seg på valgfusk. I motsatt fall ville han ha lagt frem valgdataene. I tillegg begår regimet alvorlige brudd på menneskerettighetene, undertrykker demonstranter og straffeforfølger opposisjonsledere utenfor enhver demokratisk ramme.

Venezuela: Nettet snører seg sammen om Maduro. Også beste­vennen Lula distanserer seg

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.