ABBA krevde torsdag at USAs tidligere president Donald Trump slutter å spille sangene deres på valgkampmøter. Politico og flere medier skriver om saken.

– Vi, sammen med medlemmene i ABBA, har oppdaget at det har blitt sluppet videoer der Abbas musikk har blitt brukt på Trumps arrangementer, og har bedt om at slik bruk umiddelbart tas ned og fjernes, sa ABBAs plateselskap til Svenska Dagbladet torsdag.

– Universal Music Publishing AB og Polar Music International AB har ikke mottatt noen forespørsel, så ingen tillatelse eller lisens er gitt til Trump.

Donald Trump använder Abbas låtar och videor i valkampanjen, kan SvD berätta. Nu reagerar skivbolaget och begär att Trump slutar använda Abbas musik. ”Vårt skivbolag Universal ser till att det tas ner”, skriver Björn Ulvaeus till SvD.

ABBAs hitlåter som «The Winner Takes It All» og «Money, Money, Money» ble i juli spilt på et Trump-møte i Minnesota, den amerikanske delstaten med den største andelen svenske etterkommere.

De svenske ikonene er ikke de eneste musikerne som har sett seg lei på at Trump bruker deres låter, skriver Politico.

Foo Fighters, Céline Dion, Beyoncé, Johnny Marr fra The Smiths, boet etter den avdøde sangeren Sinéad O’Connor og familien til den avdøde soulsangeren Isaac Hayes har tidligere bedt Trump om å slutte å spille sangene deres. Hayes’ familie har til og med gått til søksmål mot Trump.

Céline Dion fordømte i august bruken av Titanic-låten «My Heart Will Go On» på et av republikanernes valgmøter. Hun gjorde narr av valget og la til: «… Og virkelig, DEN sangen?»

Rockebandet Foo Fighters kritiserte Trump-kampanjen for å ha spilt deres låt «My Hero» for å introdusere Robert F. Kennedy Jr. på et møte i Arizona i forrige uke. De sa at de ville donere eventuelle royalties fra den ikke-godkjente bruken av sangen deres til Kamala Harris’ presidentkampanje.

Steven Cheung, talsperson for Trump 2024-kampanjen, sa til Fox News Digital at de har lisens til å spille ABBA-musikk gjennom deres avtale med Broadcast Music, Inc. (BMI) og  American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP)

The band members (from left to right: Björn, Anni-Frid, Agnetha, and Benny) in Rotterdam, October 1979. Wikimedia Commons.

Her er en liste over artister som ikke vil at musikken deres skal spilles på Trumps valgmøter.

Kilde: The Telegraph.Trump har mottatt en lang liste med klager fra musikere, skrev Newsweek i fjor. Men det er ikke noe nytt at artister klager når politikere bruker musikken deres. Selv om Trump er den som har fått mest klager av alle.

Det første mye omtalte eksemplet var Bruce Springsteens motstand mot Ronald Reagans bruk av «Born in the U.S.A.» under Reagans valgkamp i 1984.

I senere tid har Sam Moore fra Sam & Dave bedt tidligere president Barack Obamas valgkampanje om å slutte å bruke «Hold On, I’m Comin’» på politiske valgmøter, og Cyndi Lauper klaget på bruken av sangen «True Colors» i en annonse rettet mot republikaneren Mitt Romney under hans valgkamp i 2012.

Likevel er det en tendens til at republikanerne oftere får slike klager enn demokratene. Dette skyldes sannsynligvis at musikkbransjen generelt omfavner venstreorienterte verdier mer enn høyreorienterte, mener Dana Gorzelany-Mostak, førsteamanuensis i musikk og grunnlegger av forskningsprosjektet Trax on the Trail ved Georgia College.

Det kan være mindre sannsynlig at artister vil protestere mot at en politiker bruker musikken deres hvis de deler samme politiske syn, sa hun til Newsweek.

I mai i fjor sendte discogruppen discogruppen Village People et brev til Donald Trump der de protesterte mot bruken av en av låtene deres, «Macho Man», på Trumps Mar-a-Lago-eiendom i Florida.

Vi har ikke hørt ham spille «Macho Man» på sine arrangementer, men han elsker discogruppens låt «YMCA». Det gjør vi også.

Donald Trump dancing to YMCA – BEST compilation.

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her. 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.