Et opprør kan slås ned. Like enkelt er det ikke å bli kvitt ideene som ledet til opprøret.
Kontrollen med hva folk blir fortalt
Ideene sprer seg gjennom ord – og ord sprer seg mellom mennesker, idag med lynets hastighet på nettet.
Ytringsfrihet i kombinasjon med ny teknologi sprer ordet raskere enn makthaverne utvikler mottiltak for å sikre sin posisjon. Gro Harlem Brundtland er kanskje den som ærligst har uttrykt maktapparatets bekymring for ytringsfriheten:
– Vi er i ferd med å miste kontroll over hva folk blir fortalt. Vi har ikke oversikt over hva slags feilinformasjon som spres.
Makten og media
I et forsøk på i det minste å bremse den truende informasjonsflyten, blokkeres kommunikasjonskanalene.
Ytringsfriheten innskrenkes der det er mulig. Alliansen mellom makten og media utvides suksessivt til også å omfatte teknologi-gigantene og ikke minst «ikke-statlige» organisasjoner, NGO-er som i realiteten er offentlig finansierte etater – og i siste ende trekkes rettsapparatet inn.
George Orwells dystopiske roman «1984» var ment å forebygge en totalitær, inhuman samfunnsorden. I 2024 er verket gjenoppdaget – denne gang som bruksanvisning, ikke som skjønnlitteratur.
Se deg omkring
I Norge henter politiet oldinger ut av sykehjem for en uheldig formulering, i Storbritannia tømmes fengslene for banditter for å gi plass til tanter som deler memes, i Irland vil de forby digitale barnetegninger med politisk snert, Brasil tvinger X (Twitter) ut av landet, Australia vil ha sensur av X, EU driver med utpresning av Elon Musk – i Frankrike puttes det frie ords portvoktere i fengsel.
Tilfellet Pavel Durov
Siktelsen mot Telegram-gründeren Pavel Durov ble kjent onsdag. Den er preget av dype, brede anklager som påtalemyndigheten bruker når de vil ta noen.
Franske myndigheter mener at Telegrams manglende moderering og samarbeid med myndighetene gjør selskapet medskyldig i narkotikahandel, overgrep og bedrageri.
Onsdag ble det tatt ut foreløpig siktelse mot ham. Samtidig ble han løslatt fra varetekt mot å betale 5 millioner euro i kausjon.
Durov får ikke forlate Frankrike og må melde seg for politiet to ganger i uka, opplyser påtalemyndigheten.
Durov er kritisk til Vladimir Putins regime og flyktet fra Russland etter å ha nektet å gi brukerdata til myndighetene der. (NTB)
Frankrike og Russland er i samme båt: Vesten følger i det samme autoritære spor som sine motstandere. Det markerer et sivilisatorisk forfall uten sidestykke. Undertrykkelsen skjer stikk i strid med folkeviljen, likevel er myndighetene fast bestemt på å undertrykke det frie ord.
Tidligere forsvarte vi Salman Rushdie mot mullahene. Nå har inkvisisjonen gjenoppstått i Vesten, mektigere enn noen gang. At vestlige myndigheter og islamister begge drar i samme retning, er forbløffende.
Skillelinjene begynner å bli klare. Vi ser hvor vi står.