Et forbud mot røyking i såkalte pubhager og andre uteserveringer kan føre til at tusenvis av puber og serveringssteder må stenge, advarer ledende toryer.

Dokumenter som The Sun har sett, tyder på at ministrene vurderer å utvide innendørs røykeforbud til også å omfatte hager og terrasser på puber og restauranter, utendørs idrettsarenaer, barneparker og fortau i nærheten av sykehus og universiteter.

En lov som forbyr personer under 14 år å kjøpe sigaretter for all fremtid, kan bli utvidet til å omfatte strengere restriksjoner som folkehelseeksperter lenge har ønsket.

Helseforkjempere ønsket nyheten velkommen, men advarte om at røykere fortsatt bør oppfordres til å gå ut i stedet for å røyke innendørs.

Sandnes kommune forbyr røyking og snus i arbeids­tiden

De konservative lederkandidatene Robert Jenrick og Priti Patel fryktet for pubene dersom reglene ble strammet inn.

Jenrick beskrev forslaget som «nonsens» og oppfordret til å revurdere.  Han advarte mot at tusenvis av puber risikerer nedleggelse.

Tidligere innenriksminister Priti Patel er kritisk til forslaget, som hun mener kan føre til «nanny state» reguleringer for puber og restauranter, og i tillegg forårsake økonomisk skade.

– Labour er blottet for ideer og har ingen økonomisk plan, og er nå redusert til «barnepikepolitikk» for å berolige sin sosialistiske base og ta friheter og valgmuligheter fra det britiske folk.

Også Reform-leder Nigel Farage reagerer, og sier til The Sun:

– Dette vil bli slutten på pubene.

Puber er en del av britisk tradisjon, og har eksistert siden middelalderen. Men det blir stadig færre puber, og i enkelte områder preget av en stor andel innvandrere, er pubene helt forsvunnet.

Dette kan være spikeren i kista for ytterligere hundrevis eller tusenvis av puber og andre serveringssteder.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.