EUs energikommissær Kadri Simson har lenge vært kritisk til Norges håndtering av EUs mye omtalte fornybardirektiv. Nå er hun imidlertid mildere i tonen.

– Ting går fremover, og vi setter stor pris på det, sier hun til Dagens Næringsliv. Hun bekrefter samtidig at hun har diskutert saken med energiminister Terje Aasland (Ap).

Det var i mars at Simson satte 13. august som siste frist for å innføre EUs fornybardirektiv i Norge. Om direktivet ikke var innført innen det, truet EU med «alle nødvendige skritt som kan måtte tas for å bevare integriteten til vårt felles indre marked».

Fristen ble ikke overholdt, men det har så langt ikke kommet noen reaksjoner fra EU. Simson er imidlertid glad for at saken nå har fått større prioritet i Norge, og hun tror ikke det var kontraproduktivt å sette en frist, til tross for flere sterke reaksjoner fra norske politikere.

– Jeg mener det var nødvendig å minne våre norske motparter om at dette er en avtale vi har under EØS. Det jeg ser nå, er mer engasjement i saken.

Direktivet er en del av EUs fjerde energimarkedspakke, også kalt Ren energi-pakken. Den ble vedtatt i EU i 2018 og 2019, men er ennå ikke innført i Norge. Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å innlemme nytt EU-regelverk raskest mulig. Skjer ikke det, kan EU vise til artikkel 102 i EØS-avtalen og sette hele eller deler av politikkområdet ut av kraft.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.