Forsvareren til 85-åringen som torsdag ble fremstilt for Helgeland tingrett i Brønnøysund, mener at saken burde vært løst utenfor rettsapparatet. Det er snakk om en dag i mai der tiltalte sa «du din svarting», «du din somalier» og «du med den hijaben har ingenting å gjøre her».

Det er utfall som kan karakteriseres som ufint og selvfølgelig sårende. Men et voksent menneske bør kunne heve seg over den slags og innta en profesjonell holdning.

Men den gang ei, politiadvokat Marianne Holmen sier at de ser alvorlig på slike saker og vil ha dem prøvd av prinsipp. Å være gammel og kanskje redusert er ingen unnskyldning.

 

En 85 år gammel mann fra Helgeland møtte torsdag i Helgeland tingrett i Brønnøysund, tiltalt for hatefulle ytringer mot en ansatt på et sykehjem.

Ifølge tiltalen fra politimesteren i Nordland skal mannen ha kommet med flere grove uttalelser mot en ansatt på sykehjemmet. Mannen nektet straffskyld.

Hendelsen omtalt i tiltalen skjedde i mai, og mannen skal ha sagt: «du din svarting», «du din somalier», «du skal ikke jobbe her» og «du med den hijaben, du har ingenting å gjøre her».

– Etter å ha hørt fornærmedes forklaring i retten, er det ingen tvil om at dette har vært en stor belastning for henne, sier aktor, politiadvokat Marianne Holmen, til NRK.

Mannens forsvarer, Tore Walle-Jensen, sier at hans klient mener han ikke har sagt noe rettsstridig. Han mener saken kunne vært løst utenfor rettssystemet.

– Hvis man tar hensyn til min klient, så mener jeg saken kanskje kunne vært løst med et forelegg.

Holmen sier at det er gjort en vurdering om at denne saken skulle til domstolen for å få en full prøving, og hun understreker at politiet og påtalemyndigheten ser alvorlig på slike saker.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.