VG og NRK går sammen om nok et initiativ i kampen mot «falske nyheter». Men de tar ingen selvkritikk når de selv blir tatt med buksene ned.

Ifølge NTB går Norges to største mediehus sammen for å «rydde opp i hva som er sant og ikke i den stadig økende strømmen av informasjon og nyheter». Dermed skal de etablere «Senter for kildekritikk», som skal styrke motstandskraften mot desinformasjon og falske nyheter i befolkningen.

Målet er naturlig nok å få politisk innflytelse, og komme inn på neste års statsbudsjett. (Se hele NTB-meldingen lenger ned i saken).

Allerede eksisterer både Faktisk.no, som er et samarbeid mellom staten og de største mediebedriftene. I tillegg er prosjekt Reynir, som også skal bruke teknologi – og er tildelt store millionbeløp for å finne nye teknologiske måter å styre informasjonsflyten på.

Kanskje begynne med seg selv?

Samtidig som store mediehus tar på seg oppgaven om å kontrollere informasjonsstrømmen, er de samme mediehusene gang på gang tatt med buksene nede for å aktivt holde igjen vesentlig informasjon for å opprettholde et narrativ.

Det ferskeste eksempelet er saken hvor 800 år gamle Heggen kirke ble vandalisert med ordene «DREP HVITE» og «KKK FAKKELTOG». Da gikk NRK bevisst inn for å feilinformere leserne sine om sakens innhold. De valgte å ikke publisere hva som ble skrevet på kirkeveggene. De ville heller ikke beskrive budskapet. Isteden ble det fremstilt som noe som kan føre til «fremmedfrykt».

En bevisst villeding for å få folk til å være i tvil om hva som er skrevet, og at det sannsynligvis var rettet mot innvandrere.

Vandaliseringens budskap var imidlertid rettet direkte mot fakkeltoget som var organisert tirsdag 27. august, i kjølvannet av at Runar Magnussen (55) ble slått ned i Vikersund. Bygda skulle samle seg og vise avstand til vold og gjengkriminalitet. Arrangementet ble avlyst, i frykt for at de ikke klarer å opprettholde tryggheten.

Document tok kontakt med NRK og stilte spørsmål om:

  1. Hvorfor valgte NRK å ikke hverken bruke bilder eller beskrive innholdet i vandaliseringen av kirken?
  2. Hvorfor velger NRK å bevisst feilinformere leserne ved å koble budskapet til fremmedfrykt?

Distriktsredaktør for NRK Buskerud, Chris Carlsen, svarer følgende på e-post:

– Vi hadde en diskusjon i redaksjonen på hvordan vi skulle omtale taggingen. Etter en totalvurdering landet vi på å ikke gjengi ordrett hva som var skrevet på kirkeveggene. Ett av elementene som lå bak var at vi ikke ønsket å bidra til å øke konfliktnivået i Vikersund ytterligere. Vi visste, og vet fortsatt, også ganske lite om hvem som står bak og motivet for taggingen. Vi har et selvstendig ansvar for hva vi publiserer, så hva Bygdeposten og eventuelt andre medier velger å gjøre er ikke styrende for oss.

NRK ønsker ikke å svare direkte på spørsmålet om hvorfor de feilinformerer knyttet til innholdet, ved å gi det en kontekst budskapet ikke har, nemlig ved å hevde det har noe med fremmedfrykt å gjøre. På oppfølgingsspørsmål mener Carlsen det er et spørsmål med mange forutsetninger.

Før NRK belærer alle andre om feilinformasjon, kunne de hatt nytte av å ta en runde med seg selv for å dekke sakene direkte, tydelig og utilslørt. Om et senter for kildekritikk opprettet av Norges to største mediehus vil føre til reell kildekritikk, eller bare enda flere hindre for alle andre enn store mediebedrifter, vil vise seg.

NTB-meldingen:

VG og NRK går sammen i kampen mot falske nyheter

For rydde opp i hva som er sant og ikke i den stadig økende strømmen av informasjon og nyheter, går VG og NRK sammen om en satsing for å bekjempe desinformasjon.

– De siste årene har truslene mot samfunnets felles faktagrunnlag økt, blant annet på grunn av den nye geopolitiske spenningen. Samtidig har utviklingen innen kunstig intelligens gjort det enkelt og billig å masseprodusere og spre desinformasjon, sier Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK.

Flere mediebedrifter, presseorganisasjoner og Faktisk.no vil nå etablere et nasjonalt «Senter for kildekritikk» for å styrke motstandskraften mot desinformasjon og falske nyheter i befolkningen. Forslaget er spilt inn for regjeringen.

– Vi må ta vare på det viktigste vi har, nemlig tilliten til hverandre og demokratiet vårt, sier Solberg.

– Gjør ord til handling

Tanken bak en slikt senter er at det skal bli en del av den norske totalberedskapen, og det skal i så fall samarbeide tett med akademia, næringslivet, skoleverket, politi, forsvar og ulike organisasjoner.

Presseorganisasjonene Presseforbundet, Redaktørforeningen, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening støtter alle forslaget om å etablere et senter for kildekritikk. Det gjør også Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

– Dette initiativet gjør ord til handling. At NRK og VG, som to av motorene i det norske mediemarkedet går foran, er veldig bra. På sikt trenger vi politisk handlekraft for at dette skal bli realisert som en varig satsing, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Vil inn i neste års budsjett

Blant målene med senteret er å etablere et fagmiljø innen kildekritikk, samt styrke befolkningens kunnskap om feilinformasjon, propaganda, radikalisering og annen uønsket påvirkning.

«Utfordringene vi står overfor, er samfunnsovergripende. Et senter som foreslått bør derfor i hovedsak finansieres av det offentlige, men ha sitt ankerpunkt i sivilsamfunnet», skriver VG og NRK i pressemeldingen.

NRK-direktøren sier at de har som ambisjon å få senteret inn som en satsing allerede i neste års statsbudsjett. Senteret krever en betydelig satsing på bemanning, teknologi og kompetanse, og det anslås derfor å koste mellom 70 og 100 millioner kroner i året.

– Målsettingen er at det etableres flere regionale sentre, som tilbyr kompetanse, teknologi og opplæringsressurser til skoler, universiteter, det offentlige og til næringslivet, sier Solberg.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.