Tyske knivstikkinger må snart gjennomføres med kortere kniver, hvis knivstikkerne vil følge våpenloven.

Knivterroren i Solingen på fredag har fått fart i planene om innskjerping av knivforbudet i Tyskland. Men det virker ikke, mener kriminolog.

Mandag var statsminister Olaf Scholz i Solingen og proklamerte at våpenloven måtte strammes inn, sammen med en innskjerping av tonen overfor islamister.

Innenriksminister Nancy Faeser tok allerede tidlig i august til orde for å skjerpe våpenloven. Kniver med bladlengde på over 6 centimeter skal være forbudt i offentligheten.

Dagens forbud setter grensen ved 12 centimeter. Husholdningskniver i originalemballasjen skal unntas, mens springkniver skal forbys helt, er tanken.

25 knivstikkinger hver dag

Faesers forslag kom som respons på en rapport om økning i antall knivstikkinger, spesielt i nærheten av togstasjoner.

Tallene fra politiet viser 9,7 prosentpoeng økning i antall grove kroppsskader med kniv i fjor, sammenlignet med året før.

Hver eneste dag i hele 2023 ble bortimot 25 mennesker knivstukket, ifølge Deutsche Welle.

Bare i og rundt stasjonsområder har det vært 430 alvorlige knivstikkinger de første seks månedene i år.

Skeptisk til virkningen

Knivstatistikken er imidlertid relativt ny, og kriminolog Dirk Baier vil ikke være med på at det kan leses en trend så langt.

Han er dessuten skeptisk til om Faesers forslag vil virke på lang sikt.

– Hvis du ser etter fordeler for kriminalitetsforebygging vil jeg si at dette ikke har noen fordeler. Folk som bærer farlige kniver vil fortsette å gjøre det, uansett om de er lovlige eller ikke, sier Baier til DW.

– Hva hjelper det med en innstramming av loven hvis vi ikke kan håndheve den? sier Lars Wendland, leder for det tyske politiforbundet GdP. Han er bekymret for om det i det hele tatt er nok politifolk til å håndheve en slik lov.

Knivstikkere bryr seg ikke om lover

Spania innførte i fjor en lignende lovendring som den som foreslås i Tyskland. Den gjorde de lovlige stikkvåpnene litt kortere enn før.

Dette ser foreløpig ikke ut til å ha noen effekt i det hele tatt. Snarere tvert imot.

Norge har i praksis hatt totalforbud mot å bære kniv på offentlig sted siden 1993. Den nye straffelovens §189 fra 2005 viderefører forbudet, med unntak for kniver som brukes til arbeid, jakt og andre «aktverdige formål».

I 2021 kom våpenforskriften med totalforbud mot å kjøpe og eie macheter og andre kniver med bladlengde over 25 centimeter, noe som skulle «gi signaler» til kriminelle gjenger.

Men til tross for 30 år med forbud, har knivstikking og knivran eksplodert i Norge. Macheteforbudet har ikke gitt de nødvendige signalene til kriminelle.

Storbritannia har gradvis innført strengere lover mot kniver ved lov i 1988, 1996, 2006 og senest i 2019 med Offensive Weapons Act. Sistnevnte innførte forbud mot «zombie-kniver» og enkelte sverd, satte aldersgrense på kjøp på internett og gjorde det ulovlig å være i besittelse av enkelte våpen på privaten, i eget hus.

Til tross for de stadig strengere tiltakene knivstikkes det som aldri før i landet.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.