Senterungdommen mener de nye kostrådene vil få store konsekvenser.

– De nye anbefalingene vil føre til en halvering av kjøttproduksjonen, advarer Nils Forren, politisk nestleder i Senterungdommen.

Forren mener kostrådene ikke forholder seg til norske forhold, og viser til at norske bønder produserte rundt 240.000 tonn rødt kjøtt i fjor.

– Kjøttproduksjonen vil bli sentralisert til Jæren og rundt Oslofjorden, mens bønder i Nord-Norge og fjellregionen i Trøndelag vil måtte legge ned driften, hevder han til Nettavisen.

De nye kostrådene vil også være veiledende for hvilken type mat sykehus, skoler, Forsvaret og kommunale eldresentere kjøper inn.

Forren mener myndighetene må forstå hva det i praksis betyr.

– Det betyr at soldater i indre Troms som skal forsvare oss, må over på en kost bestående av linser og bønner, tordner nestlederen.

Forren mener også at å bruke klima som en unnskyldning for kostrådene, er fullstendig på jordet.

– Det vil fremstå i klimatabellene til byråkratene som klimafiendtlig å benytte seg av norske utmarksressurser, men det er det ikke. Det er det mest klimavennlig vi kan gjøre, sier han.

Til slutt fyrer ungdomspolitikeren av en salve til dem som mener metanutslipp fra kyr er et klimaproblem:

– Det bekymrer meg veldig lite, når man ser andre land fyre med kull. Da er jeg ikke så redd for kufisen, sier Forren.

Men Frøya Skjold Sjursæther, politisk nestleder i Grønn Ungdom, mener Senterpartiets kamp for kjøttproduksjon står i veien for klimamålene.

– Kjøttkutt vil forbedre folkehelsen, redusere klimautslipp fra jordbruket og redusere matproduksjonsbelastningen på naturen, sier hun.

 

Kjøp eboken av Kent Andersen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.