Planen kan koste staten nesten 2000 milliarder i tapte inntekter de neste 25 årene.

Det mener MDGs partileder Arild Hermstad at vi må tåle.

– Det aller dyreste er å ikke løse klimaproblemet, sier han til Dagens Næringsliv.

MDG-lederen gikk rundt og viftet med partiets plan for å fase ut norsk olje og gass, omringet av oljeselskapenes stands på den store energimessen ONS i Stavanger.

Mandag kom Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik med en advarsel om at norske verft kan stå tomme om et par år uten nye olje- og gassprosjekter.

Med åpningen av oljemessen ONS i Stavanger som bakteppe ba han blant annet om et nytt krafttak for leting – til store protester fra klimabevegelsen.

MDG har altså lagd en plan for utfasing av norsk olje- og gassvirksomhet. Her er noen av hovedpunktene i planen:

Stopp av ny leting og utbygging: MDG vil stoppe all leting etter mer olje og gass, samt all ny utbygging og utvidelser av eksisterende felt1.

Utfasing innen 2035: Målet er å gjennomføre en gradvis og forutsigbar utfasing av petroleumsvirksomheten innen 20351.

Stenging av Barentshavet: De ønsker å stenge Barentshavet sørøst for petroleumsvirksomhet umiddelbart1.

Fjerning av skattefordeler: MDG vil fjerne gunstige særordninger og skattefordeler som oppmuntrer til investeringer i fossil energi1.

Nullutslippsløsninger: Det stilles krav om nullutslippsløsninger fra kraftproduksjonen på oljefelt som allerede har fått tillatelse til utbygging1.

Planen inkluderer også støtte til omskolering av oljearbeidere og satsing på grønne næringer som havvind, grønn skipsfart, karbonfangst og -lagring, solenergi og energieffektivisering1.

Argumentene mot MDGs plan er mange og åpenbare.

  1. Økonomiske konsekvenser: Olje- og gassindustrien er en stor del av norsk økonomi, og en rask utfasing kan føre til tap av arbeidsplasser og inntekter.
  2. Energiavhengighet: Norge og mange andre land er fortsatt avhengige av olje og gass for energiforsyning, og en rask utfasing kan føre til energimangel og høyere priser.
  3. Teknologiske utfordringer: Overgangen til fornybare energikilder krever betydelige investeringer i teknologi og infrastruktur, noe som kan være kostbart og tidkrevende.
  4. Global etterspørsel: Selv om Norge reduserer sin produksjon, vil den globale etterspørselen etter olje og gass fortsatt være høy, og andre land kan øke sin produksjon for å møte denne etterspørselen.

MDGs leder, Arild Hermstad, sier han forstår at kostnadene ved å fase ut olje- og gassvirksomheten vil være betydelige, men nødvendige for å sikre en bærekraftig fremtid. Han understreker at investeringer i grønn teknologi og fornybare energikilder vil skape nye arbeidsplasser og økonomiske muligheter.

Hermstad påpeker også at det er viktig å støtte oljearbeidere gjennom omskolering og jobbgarantier for å sikre en rettferdig overgang. Han mener at de langsiktige fordelene ved å redusere Norges karbonavtrykk og bidra til globale klimamål oppveier de «kortsiktige kostnadene».

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.