Energiministeren tror neste bunnfaste utbygging kan bli lønnsom.

Han håper også å tildele det første flytende prosjektet innen midten av 2025, skriver DN.

Regjeringens første havvindauksjon ble en suksess. Der mange eksperter på forhånd hadde fryktet null bud fordi vilkårene ikke var gode nok, fikk en lettet energiminister til og med en budkrig.

Den endte med at belgisk-nederlandske Ventyr fikk tilslaget og skal bygge Sørlige Nordsjø II.

Men prosjektet kommer til å koste. Regjeringen ble nødt til å heve taket for subsidier til 23 milliarder kroner pluss inflasjonsjustering frem til oppstart rundt 2030.

Energiminister Terje Aasland tror imidlertid at neste bunnfaste havvind-prosjekt i Norge kan greie seg uten statsstøtte.

– Det blir havvindens år, lover optimisten Terje Aasland.

Terje Aasland er en sterk tilhenger av havvind og ser det som en viktig del av Norges fremtidige energimiks. Han har uttalt at havvind kan gi mer energi, redusere utslipp, og skape store muligheter for leverandørindustrien.

Aasland har også fremhevet at regjeringen har ambisjoner om å tildele areal for 30 GW havvind innen 2040, noe som tilsvarer nesten like mye kraftproduksjon som det norske vannkraftsystemet i dag.

Aasland understreker viktigheten av å holde tempoet oppe i utbyggingen av havvind og ser på dette som en industriell revolusjon for norske leverandør- og kunnskapsmiljøer.

Han har også nevnt at flytende havvind, selv om det er dyrere og krever statsstøtte, har stort potensial og vil være en viktig del av fremtidens energiløsninger.

Nå mener han altså at havvind vil være lønnsomt allerede fra neste år.

Energiministeren var ikke velkommen under et møte han hadde i Drangedal, noe han ikke respekterte.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.