Sykehusene har kontrakter om å leie inn sykepleiere for 600 millioner årlig. De aller fleste av selskapene er utenlandske, og det er ikke mulighet til å favorisere norske leverandører.

Kun fire av femten vikarbyrå som fikk en såkalt rammeavtale om å leie ut sykepleiere til norske sykehus, i første omgang frem til 2025, er norske.

– Oppdragsgivere kan ikke diskriminere leverandører på bakgrunn av nasjonalitet eller favorisere norske leverandører, skriver Ole-Magne Kleven, avdelingsleder i divisjon nasjonale tjenester i Sykehusinnkjøp, i en e-post til Nationen.

Kleven forklarer at det er stilt en rekke kvalifikasjonskrav til rammeavtale-konkurransen, både til leverandørene og til tjenestene som skal leveres: økonomisk soliditet, erfaring, kvalitetssikringssystem og forsvarlig forretningsmessig drift.

Det helt klart største selskapet er Dedicare, som hadde et driftsresultat på 79 millioner i 2023. De svenske eierne tok ut 50 millioner i utbytte for tredje år på rad.

9 av 15 selskap har rammeavtaler med alle de regionale helseforetakene: Helse Nord, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Sør-Øst, i tillegg til Oslo universitetssykehus (OUS).

Det er ifølge Nationen ingen direkte sammenheng mellom nasjonaliteten på selskapene og nasjonaliteten på sykepleierne. Det største norske selskapet som leverer til sykehusene – Ecura Care – rekrutterer mange sykepleiere fra Spania.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.