Equinor har fått nok av de stadige krisene innen fornybar. Nå vil de trekke seg ut av land og legge prosjekter på hylla.

Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim bekrefter dette overfor Stavanger Aftenblad, og at de samtidig vurderer nedbemanninger.

– Det vi gjør nå er å ta ned veksttakten i fornybardelen av selskapet.

Høye kostnader, fraværende inntjening og rentenivået – resultatet er at pengene renner ut (eller blåser bort). Nå tvinges Equinor til å endre strategi.

– Vi kommer til å fokusere på færre markeder framover. Kostnadsøkningen gjør det dyrt å vokse. Så vi tar nå grep i selskapet for å tilpasse aktiviteten og kostnadene til realitetene, sier Eitrheim.
– Vi må fokusere innsatsen, og redusere antall markeder og muligheter vi jobber med.

I første omgang er det havvindsatsinger i Vietnam, Spania og Portugal som stanses. Men man vurderer også andre markeder og land å trekke seg ut av.

Tilstede under arrangementet var det noen høylytte klimaaktivister som reagerte på det som ble sagt

Equinor har uansett allerede skrevet kontrakter for en rekke oppdrag, så dette er langt i fra slutten på fornybarhistorien.

– De neste to årene blir de travleste årene innen fornybar, både innen aktivitet og investeringer. Vi kommer til å ha tre megaprosjekter i havvind med Doggerbank, Baltic og Empire Wind.

– Vi skal installere 430 turbiner, sier fornybarsjefen fornøyd.

Det er viktig for Equinor å vise «grønne muskler». Innen 2030 skal halvparten av investeringene være i «grønn industri». Men Eitrheim innrømmer at det grønne skiftet har blitt mye dyrere enn han trodde.

Det har ikke manglet på advarsler om de ulike fornybare prosjektene.

Galskapen i forhold til havvind fortsetter

I 2023 kom 20 prosent av Equinors investeringer i fornybar og lavkarbon. Resultatet var blodrøde tall, og fornybar sto kun for 0,15 prosent av Equinors totale energiproduksjon. Olje og gass sto for 99,85 prosent.

Dermed vurderer man nedbemanninger, for å spare inn noen av de milliardene som er brukt opp på fornybare prosjekter som havvind.

Det passer kanskje å avslutte med et kjent Churchill-sitat.

Now this is not the end.
It is not even the beginning of the end.
But it is, perhaps, the end of the beginning.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.