Fakkeltoget i Vikersund, som skulle stå mot vold og gjengkriminalitet, er avlyst. – Det er en sikkerhetsvurdering, sier Roy Kalrud.

Tirsdag kl. 18.00 var det planlagt fakkeltog gjennom Vikersund, etter at videoene av Runar Magnussen (55), som ble slått ned, har skapt mye oppmerksomhet.

Men samme dag blir fakkeltoget avlyst. Det melder både arrangørene og Roy Kalrud overfor Document. Kalrud er en av de nære kameratene til Runar Magnussen.

– De som startet denne aksjonen, har fått sine personlige opplysninger spredt på diverse sider som ikke akkurat er positive til dette. Vi har sett at SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge journ.anm.) har mobilisert ganske kraftig, samtidig som det er mobilisert mye på den andre siden, sier Kalrud til Document.

I forkant har det i sosiale medier blitt observert spredning av personlige opplysninger om arrangørene, og at det ville kunne møte opp representanter fra begge ytterkantene. Facebook-gruppen «Ta gata tilbake» ble stiftet av Frank Teige-Hølen, sammen med Helene Jørgensen, Stine Aurland Jahr og Susanne Sofie Berg, og var arrangørene bak fakkeltoget.

– Er det frykt for at det blir tilspisset og kan bli slåssing?

– Ja, det er en sikkerhetsvurdering bak. Dette skulle være en stille og rolig markering. Men vi frykter at det ikke blir det, og at det vil gå ut over sikkerheten til dem som har startet aksjonen, sier han.

Kalrud sier at hverken de som er langt ute på høyresiden eller venstresiden vil at dette skal være fredelig.

– De vil ikke lytte. De vil lage bråk og støy. Jeg regner med at de følger med på hverandre. Og det siste vi trenger i Vikersund nå, er gatekamper. Da må vi sette tryggheten øverst. Dette skulle være en fredelig markering mot vold og gjengkriminalitet. Men det har utviklet seg til å bli noe annet.

– Dere er ikke trygge på at politiet og arrangørene kunne håndtert dette?

– Hadde det vært midt i Oslo, har de masse politiressurser. Men det har vi ikke her. Personlig tror jeg ikke det hadde vært nok politi om det hadde utviklet seg til å bli stygt, sier Kalrud til Document.

Han presiserer at det er hans personlige mening.

– Vi ønsker ikke at vår markering skal bli overskygget av folk med ekstreme holdninger. Når vi har fått indikasjoner på at det er folk som ønsker å kuppe denne markeringen, fant vi det klokest å avlyse, sier Frank Teige-Hølen, som er en av arrangørene, til Nettavisen. 

Det har kokt i Vikersund den senere tiden, etter at videoene av Runar Magnussen som blir slått ned av en 18-åring med innvandrerbakgrunn har spredt seg som ild i tørt gress. Document har også intervjuet Magnussen, som samtidig er blitt anklaget for å komme med rasistiske utsagn mot 18-åringen.

Les våre saker her:

Runar Magnussen (55) arrangerer fakkeltog: – Det «rasistkortet» kan de stappe ned i do

Ny video fra Vikersund: – Er det fordi jeg er utlending, eller?

Slik har ungdoms-gjengen herjet i Vikersund: Narkotika, voldtektstrusler og null politi

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.