Emmanuel Macron er i forlegenhet over arrestasjonen av Telegram-gründer Pavel Durov og forsøker å kommet seg unna med at det ikke har noe med sensur eller politikk å gjøre. Få tror ham.

Myndighetene ønsker å «bryte seg inn» i Telegram og anklager kanalen for å være skyld i forbrytelser som er avtalt på tjenesten. Det er som å arrestere postbudet eller postverket for at noen skriver brev om å begå forbrytelser. Ingen ville før de digitale plattformene fantes funnet på å anklage tjenesteleverandøren for innhold de formidler.

Men med digitale tjenester er det annerledes. Myndighetene forsøker å begrunne hvorfor de må drive sensur, men de har opinionen mot seg.

Franske myndigheter mener at Telegrams manglende moderering og samarbeid med myndighetene gjør selskapet medskyldig i narkotikahandel, overgrep og bedrageri.

– I sosiale medier, som i det virkelige livet, må frihet utøves innenfor lovens rammer, skriver Macron på meldingstjenesten X mandag.

Han understreker at pågripelsen skjedde som ledd i en etterforskning.

– Det er på ingen måte en politisk beslutning. Det er opp til dommerne å avgjøre saken, skriver Macron, som legger til at han har sett falske påstander om Frankrikes rolle i saken.

 

Macrons begrunnelse er pinlig. Han har med sin halvkvedede vise bekreftet hva man allerede antok: Pavel Durov sitter i varetekt som en hevn for at han ikke vil samarbeide og slippe myndighetene inn. Nå blir det helt umulig.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.