Massive russiske angrep på energiinfrastrukturen i Ukraina førte mandag til at to ukrainske kjernekraftverk innførte risikobegrensende tiltak.

Ved Rivne kjernekraftverk ble tre reaktorer koblet fra kraftnettet. Kjernekraftverket South Ukraine reduserte produksjonseffekten tidlig på dagen og koblet en av reaktorene av kraftnettet utpå ettermiddagen.

Ved Rivne kjernekraftverk koblet ukrainerne ut reaktor 1, 3, og 4 fra kraftnettet klokken 08:58 mandag morgen, lokal tid, oppluyser det norske Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

– Ett av de største angrepene så langt

Seks ukrainere ble drept og flere titalls såret da russiske raketter og droner traff mål i mer enn halvparten av regionene i Ukraina. Ifølge sjefen for det ukrainske luftforsvaret var angrepet ett av de største fra invasjonsstyrkene så langt i krigen. Russland bekreftet at målene var Ukrainas energiinfrastruktur og at alle ble truffet.

– Følger situasjonen

– Ukrainske atomsikkerhetsmyndigheter informerte oss i ettermiddag om russiske angrep, og at det var gjennomført risiko-reduserende tiltak ved to av kjernekraftverkene. Vi vurderer at det ikke er behov for handling fra norsk side nå, men følger situasjonen tett, sier direktør Per Strand i DSA.

De to kjernekraftverkene skal ikke ha blitt direkte berørt av angrepene. Ukraina har i alt fire atomkraftverk, som alle er avhengige av stabil strøm fra nettet.

Får norsk hjelp med strålevernsikkerhet

DSA har samarbeidet med de ukrainske strålevernsmyndighetene i flere år og startet opp to nye prosjekter etter den russiske invasjonen. Det ene dreier seg om undersøkelser av radioaktiv forurensning rundt Tsjernobyl, etter den russiske okkupasjonen av anlegget. Forflytning av russiske militære kjøretøyer kan ha gitt stor økning i radioaktiv forurensning i regionen.

I det andre prosjektet hjelper DSA ukrainerne med å regulatoriske dokumenter som er viktige for opprydningen i Tsjernobyl etter den russiske okkupasjonen.

Norge har også finansiert og levert teknisk utstyr til Rivne kjernekraftverk og radiosamband til grensekontrollmyndighetene, i tillegg til erstatning av utstyr som enten ble stjålet eller ødelagt under okkupasjonen av anlegget i Tsjernobyl.

Samarbeidet var i gang lenge før krigen brøt ut, og DSA kunne derfor reagere raskt med leveranser av utstyr da invasjonen var et faktum.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.