Retur av etiopiske asylsøkere som har fått avslag på sin asylsøknad, men som har lang botid i Norge, splitter de politiske partiene i Norge.

Tobias Drevland Lund i Rødt, mener at så lenge det er snakk om mennesker som har bodd lenge i Norge, så må de få bli.

– Mange av etiopierne det er snakk om har tross alt bodd mange år i Norge, er godt etablerte og har livene sine her. Terskelen for å omfattes av «sterke menneskelige hensyn» og «tilknytning til riket» bør senkes, det er utvisningen av etiopierne et godt eksempel på, sier han til Nettavisen.

Birgit Oline Kjerstad i SV, er også svært kritisk til at etiopiere i Norge med avslag på sin asylsøknad, sendes tilbake til hjemlandet.

– SV er svært kritiske til at personer fra Etiopia blir returnert dit nå. Både på grunn av den humanitære situasjonen i landet og generelt forholdene der. Generelt mener SV at politikken Norge fører med å tvangs returnere mennesker som har levd i Norge i svært mange år er meningsløs og står i grell kontrast til de store humanitære problemene land som Etiopia må håndtere på grunn av klimaendringer og konflikter i regionen, sier hun.

Mari Holm Lønseth i Høyre, mener imidlertid at de som har fått avslag plikter å forlate landet.

– Personer som har fått avslag på asylsøknaden sin har plikt til å forlate landet. Det er viktig at de som har fått avslag respekterer vedtaket. Norge skal gi beskyttelse til de som trenger det. I disse sakene er det gitt avslag. For å opprettholde tilliten til asylsystemet og sikre hjelp til de som trenger det, må de med avslag forlate landet, sier hun.

Erlend Wiborg i FrP levner liten tvil om hvor han og partiet står i denne saken.

– Ja selvfølgelig. Dette er personer som norske myndigheter mener bevisst har forsøkt å lyve seg til opphold i Norge og som ikke har et beskyttelsesbehov. De har så brutt norsk lov ved å illegalt oppholde seg i Norge. Det er veldig viktig at vi da får returnert disse da det er urimelig at personer som oppholder seg illegalt i Norge på skattebetalernes regning skal få oppta plassen til andre som har et reelt behov for beskyttelse, sier Wiborg, som avslutter med følgende:

– Juks og svindel for å få opphold i Norge må aldri belønnes med opphold. Vi kan ikke ha et system der en belønner de som illegalt har opphold seg lenge nok i Norge. Personer med avslag på sin søknad må sendes ut umiddelbart og bør være i lukket mottak frem til utsendelse.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.