Statsminister Keir Starmer vil denne uken advare om at ting vil bli verre før de blir bedre, og hevder at det er «råttent dypt inne i hjertet» av Storbritannia.

Slik vil Starmer forsøke på å legge grunnlaget for omfattende skatteøkninger og utgiftskutt. I tillegg vil statsministeren hevde at han har arvet «ikke bare et økonomisk sort hull, men et samfunnsmessig sort hull», skriver The Telegraph.

Det er riktig at britenes økonomi var hardt presset, av flere velkjente grunner. Under Tory-partiets tid var det masseinnvandring, klimahysteri, sløsing av statlige midler, bare for å nevne noe.

Men Labour-regjeringen vil gjøre det verre.  Det er nesten utrolig hvor mye skade de har klart å påføre britene etter kun syv uker i posisjon.De er enda mer opptatt av Net Zero, og skatteøkninger kombinert med enda høyere energikostnader vil ramme både bedrifter og husholdninger.

I tillegg har det vært opptøyer i gatene, og folk får lange fengselsstraffer for småting. I en slik situasjon hjelper det ikke med et slags sitat av et velkjent utsagn fra Hamlet: Something’s rotten in the state of Denmark.

– Ærlig talt – ting vil bli verre før vi får det bedre, vil Starmer si.

Det som å høre Jonas Gahr Støre. Begge to har rett når si sier at det blir verre. Men det blir ikke bedre.

Støre lover bedre økonomiske tider, men ikke alle tror på ham

Starmer vil videre si:

– Når det er råte dypt inne i hjertet av en bygning, kan man ikke bare dekke over det. Du kan ikke flikke på det eller basere deg på raske løsninger. Du må overhale hele greia. Ta tak i det ved roten. Selv om det er vanskeligere og tar mer tid.

Det er selvsagt også riktig i prinsippet. Men Starmer (og Støre) tar ikke tak i de problemene som har skapt krisene. De forsøker å flikke på noen symptomer, men lar sykdommen bare vokse i fred og vil verre.

De stadige løftene om at vanlige folk i arbeiderklassen ikke skal rammes av økte skatter er en bløff som merkes i både Storbritannia og Norge. For selv om kanskje inntektsskatten ikke stiger, så innføres andre skatter og avgifter som rammer de med lavest inntekt hardest. Det er også de som må betale prisen for masseinnvandringen.

Finansminister Rachel Reeves innrømmet i forrige måned at hun ville bli «nødt til å øke skattene i budsjettet» den 30. oktober.

Nå vil Starmer si: «Hvis vi ikke tar tøffe grep over hele linjen, vil vi ikke være i stand til å reparere fundamentet i landet slik vi trenger».

– Jeg kommer ikke til å vike tilbake for å ta upopulære beslutninger nå hvis det er det riktige for landet på lang sikt. Det er det en regjering i tjeneste betyr.

Hvordan de vet hva Starmer vil si er dog usikkert. Artikkelen er skrevet av Camilla Turner, som er politisk redaktør i The Telegraph Sunday. Så hun har nok solide kilder. Nå jobber sikkert taleskriverne på overtid for å endre planene.

Kjøp «Europas underlige død»!

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.