Jusprofessor Mads Bryde Andersen foreslår at Danmark sier opp Den europeiske menneskerettighetskonvensjon for å få kontroll over utvisning av kriminelle innvandrere, for så igjen å slutte seg til den med et forbehold som sikrer at kriminelle utlendinger kan kastes ut.

Hent makten hjem 

En rekke internasjonale konvensjoner, traktater og avtaler overstyrer det nasjonale selvstyre.

Andersen mener at Danmark alene bør bestemme lovgivningen som regulerer utvisning av kriminelle utlendinger. Han foreslår at politikerne sier farvel til Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Landet undertegnet den for mer enn 70 år siden på et helt annet politisk grunnlag enn dagens.

Forbehold mot banditter

Han ønsker ikke permanent å bryte med konvensjonen, men å si den opp for derefter å tiltre den med forbehold mot restriksjonene for utvisning av kriminelle utlendinger.

– Vi er i vår fulle rett til å revurdere om makten skal ligge i Strasbourg på et område der et massivt dansk folketingsflertall er uenig med domstolen.

Overse konkrete avgjørelser 

Forslaget fra jusprofessoren kommer efterat sosialdemokratenes forsknings- og utdanningspolitiske talsmann Rasmus Stoklund i boken «Ingen over Domstolen» skrev at menneskerettighetsdomstolen står i veien for demokratiske politiske beslutninger. Han foreslår at Danmark bør se bort fra konkrete avgjørelser som begrenser muligheten til å utvise kriminelle utlendinger.

Ingen nevneverdige konsekvenser

Bryde Andersen er enig med Stoklund og påpeker at ikke alle land efterlever alle dommer fra domstolen.

– Ingen forventer at vi til punkt og prikke skal efterleve de mange tusen dommer domstolen avsier hvert år.

Andersen tror ikke det vil få nevneverdige konsekvenser for Danmarks omdømme om Stoklunds forslag realiseres og landet åpent bryter med domstolens tolkning av konvensjonen.

Nytt politisk grunnlag

– Hvis vi skal følge alle dommene har vi i praksis satt demokratiet ut av spill. Dommene blir idag avsagt på et helt annet politisk grunnlag enn da konvensjonen ble vedtatt, skriver Berlingske.

Ingen andre land har noen gang forsøkt noen lignende manøver, så det finnes ingen presedens.

– Så la oss prøve, sier jusprofessoren.

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.