Mike Lynch, en britisk teknologimogul som i mer enn et tiår har forsvart seg mot anklager om at han orkestrerte en av de største svindlene i Silicon Valleys historie – døde mandag efter at yachten hans sank utenfor kysten av Sicilia. 

– Nær døden-opplevelse

Den 59 år gamle Lynch ble for bare to måneder siden frikjent for anklager om omfattende svindel, et juridisk maraton som han selv beskrev som en «nær døden-opplevelse». 

Mike Lynchs navn har i et tiår vært synonymt med anklager om svindel. Fra mandag denne uken vil det også være knyttet til en vanvittig ulykke til sjøs.

Tastatursliternes fantasier

Utover den juridiske kampen om milliarder av penger, knyttes en annen «tilfeldig» dødsulykke til Lynchs ulykke, og dette antenner naturlig nok internettets trofaste tastatursliteres fantasier. 

Lørdagen før Lynchs 59 meter lange luksusyacht sank ble hans kollega og medtiltalte i rettssaken, 52 år gamle Stephen Chamberlain, påkjørt av en bil under en joggetur i nærheten av Cambridge, England. 

Han døde mandagen efter – samme dag som Lynch.

– Europas svar på Bill Gates

Lynch var kjent som en av verdens fremste teknologigründere – Europas svar på Bill Gates, en vaskeekte teknologimillionær.

Han ble født i London 1965 av irske innvandrerforeldre, han utmerket seg som en flittig student og ble belønnet med stipendier. På begynnelsen av 1990-tallet tok han en doktorgrad i signalbehandling ved universitetet i Cambridge. 

Gammel teori i ny innpakning

Signalbehandling brukes til å spore mønstre i store mengder talldata, lydfiler, forvrengt video etc. og er delvis basert på bayesiansk inferens, en teori utviklet på 1700-tallet av statistikeren, filosofen og presbyterianeren Thomas Bayes. 

Lynch brukte sin ekspertise på området til i 1996 å starte selskapet Autonomy. 14 år senere var selskapet verd milliarder og hadde mer enn 2000 ansatte verden rundt. 

Lynch var også rådgiver for den britiske regjerings råd for videnskap og teknologi.

11 milliarder dollar – penger det òg

I 2010 var det amerikanske teknologiselskapet Hewlett-Packard i problemer, nytenkningen og de store pengene var på vei over i smarttelefonteknologi mens HP hang igjen i PC-markedet. 

Daværende administrerende direktør Leo Apotheker som var under enormt press, anså et oppkjøp av Autonomy som en potensiell vei ut av uføret. Han la 11 milliarder dollar på bordet og fikk tilslag på Autonomy, men bare fem uker senere stupte HPs aksjekurs og Apotheker fikk uten videre dikkedarer sparken.

550 millioner euro til Lynch

Salget gjorde Lynch – og også en rekke av hans toppledere – til en velstående mann med en personlig formue på mer enn 550 millioner euro.

Men HPs nye direktør Meg Whitman så på fusjonen mellom HP og Autonomy og sa «neitakk». Det viklet Lynch det neste tiåret inn i juridiske tvister og en rettssak på amerikansk jord. 

Sminket regnskapet

HP hevdet at Autonomys regnskaper var pyntet og sminket opp med fem milliarder dollar. De neste ti årene kjempet Lynch sammen med kollegene Stephen Chamberlain og Sushovan Hussain mot det amerikanske justisdepartement.

Alle tre ble stilt for retten i USA. Hussain var først ut og ble i 2018 dømt til fem års fengsel. Han sonet sin straff og returnerte til Storbritannia i januar ifjor. 

Sammensvergelse og bedrageri

Lynch og Chamberlain ble tiltalt i 2018 for sammensvergelse og bedrageri. Lynch ble utlevert fra Storbritannia i mai 2023. Han tilbragte et år i husarrest før han sammen med Chamberlain ble stilt for retten i mars ifjor. Oddsen for at han skulle bli frikjent var forsvinnende liten – føderale straffesaker i USA har en tendens til å ende med domfellelse, men 6. juni frikjente juryen både ham Chamberlain. 

Hadde han blitt dømt ville han mest sannsynligvis fått 15 års fengsel – om ikke mer. 

Ikke bare nær døden-opplevelse

I eftertid beskrev Lynch opplevelsen som en «nær døden-opplevelse».

– Det var en bisarr opplevelse, men nu har jeg et nytt liv. Spørsmålet er hva det skal brukes til.

Mindre enn to måneder senere er hverken han eller Chamberlain i de levendes rekker. I løpet av et øyeblikk tidlig mandag morgen for snart en uke siden, sank Lynchs luksusyacht Bayesian til 16,5 millioner euro, utenfor kysten av Sicilia. 

Syv gikk i bølgene

15 av de 22 ombord unnslapp i en livbåt, deriblant Lynchs kone. Efter flere dagers redningsarbeide ble Lynch sammen med fire andre funnet torsdag. Liket av hans 18 år gamle datter Hannah som neste år skulle begynne å studere i Oxford, ble funnet fredag. 

I rapportene heter det at luksusyachten lå for anker en knapp kilometer utenfor havnen i Porticello «da den ble rammet av en voldsom storm». Båten sank så raskt at passasjerene ikke rakk å komme ut av lugarene. Skipet ligger nu på 50 meters dyp.

Skulle stå han av

Hvorfor skipet sank er uklart, men teoriene er mange. Ifølge meteorologer kan vannsøylen som øyenvidner hevder å ha sett, ha vært forårsaket av en liten tornado, men et skip av denne størrelsen skulle normalt stå han av, som man sier. Kapteinen så ingen storm i anmarsj. 

På nettet spekuleres det i flere forklaringer på forliset. De kan inneholde elementer som CIA og Directed Energy Weapons.

Feiret frifinnelsen

Det var Lynchs frifinnelse som ble feiret med seilasen. 

Blant de omkomne var yachtens kokk og to par – bankdirektøren for Morgan Stanley International med kone og Lynchs advokat i bedragerisaken i USA, også han med kone.

Lynchs 21 år gamle datter var ikke ombord da yachten sank. 

Samme dødsdag for de frikjente 

Samme dag som Bayesian sank døde makabert nok Stephen Chamberlain av skadene han pådro seg i bilulykken.

Den italienske påtalemyndigheten har efter forliset innledet drapsefterforskning – foreløbig ikke mot enkeltpersoner som for eksempel mannskapet. Av de 22 ombord var ti besetningsmedlemmer. 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.