Hos Rud videregående skole i Bærum er det ikke pølser og hamburgere på menyen, men stekte poteter, blomkål, paprika, squash, mais, rødløk og salater.

– Maten i kantina på skolen er hovedsakelig vegetarisk, og maten som serveres, er en viktig del av opplæringen i skolen, mener mat- og miljøveileder i Matvalget, Hanne Linge Ringstrøm.

Rektor ved skolen, Geir Lindblad, forteller at skolen går med underskudd hvert år, men mener det er så viktig at elevene lærer om klima, at det er verdt det.

– Også med tanke på klima og bærekraft. Dette er viktige temaer som elevene skal lære seg, og da er også kantine en del av den endringen som vi ønsker å oppnå, sier han til Nationen.

Lindblad mener at myndighetene må gi skolene bedre rammefaktorer for å få gjennomført sunn kantinemat, hvis de virkelig mener noe med de nye kostrådene.

– Jeg har en pott med penger og må prioritere. Da står jeg overfor valget: Skal jeg gi elevene opplæring, eller skal jeg ta vekk litt av opplæringen og gi mer holdningsskapende arbeid gjennom kantina? spør rektoren, og mener at det viktigste er «elevens beste».

Han tror barn og ungdom er veien å gå hvis man ønsker å endre holdningene til befolkningen.

– Det går 800.000 elever på skolen i Norge. Det er en stor del av Norges befolkning, og hvis man ønsker å endre holdninger eller vaner, kan du begynne med den gruppa. Da vil man sakte, men sikkert endre hele samfunnet, sier Lindblad.

Men flere elever ved skolen er ikke fornøyd med mangelen på kjøtt i kantina.

– Jeg synes det er helt latterlig. Det blir for lite, i hvert fall for meg som trener mye og bygger muskler, sier en av guttene i en gjeng som sitter og spiser.

Men Ringstrøm fra Matvalget mener at guttene får i seg nok proteiner gjennom et plantebasert kosthold.

– De gutta har nok sørget for å få nok protein, men det var kanskje grønnsakene de manglet. Hvis de spiser korn og belg her i kantina, og kanskje litt solsikkefrø, skal de få kjenne at de får bygd muskler på det, avslutter hun.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.