På grunn av ekstra lite snø i fjellet i år vil eldgamle gjenstander smelte fram i fjellheimen i Møre og Romsdal, ifølge arkeologer. De ber nå folk holde utkikk.
Sommeren 2014 var en spesielt tørr og varm sommer i fjellheimen rundt omkring i Møre og Romsdal. Fylkeskommunens arkeologer mottok derfor ekstra mange henvendelser fra folk som hadde funnet eldgamle gjenstander som hadde smeltet fram fra snøen.
Denne sommeren har det vært tilsvarende forhold i fjellet. Arkeologene ber derfor nå turfolk om å holde utkikk.
– Særlig langs smeltende snøfonner og i områder hvor man vet det finnes jakt- og fangstanlegg, sier arkeologene Guro Dehli Sanden og Kristoffer Dahle i en pressemelding.
Det hender at både arkeologer og turfolk snubler over alt fra pilspisser og andre jaktredskaper til intakte sverd fra vikingtiden.
Hva man gjør dersom man skulle være så heldige å finne noe slikt, avhenger av hva det er man har funnet og hvor mye man har funnet, ifølge arkeologene.
Man må sørge for å ta bilde av funnstedet med gjenstanden – både nærbilde og oversiktsbilde. Og man må gjerne notere seg GPS-koordinatene dersom man har mulighet.
– Dersom man ikke klarer å frakte med seg gjenstanden ned på en forsvarlig måte uten at den går i stykker, så la den ligge, sier de to arkeologene.
Etter den varme sommeren i 2014 dukket det opp mange interessante ting, ifølge arkeologene.
Blant annet ble det funnet en gammel trespade som har blitt datert helt tilbake til 180–350 år etter Kristus.
Det ble også funnet mange såkalte skremmepinner, en bunke trepinner bundet sammen i toppen med bjørkenever. Trepinnene bevegde seg i vinden og lagde lyd, litt som moderne vindspill som folk har utenfor boligen sin. Oldtidsjegere brukte disse skremmepinnene ved at lyden skremte villreinen og ledet dem mot jegerne.
Finner man gjenstander som er fuktige, må man passe på at de ikke tørker inn, og man bør bevare funnet kjølig i et kjøleskap eller kjeller.
– Og om det er gevir eller bein, så kan man gjerne putte de i fryseren, sier arkeologene.