I flere år har ungdomsgjengen herjet med lokalsamfunnet i Vikersund. Ansatte på Spar-butikken like ved hvor Runar Magnussen ble slått ned, forteller om alvorlig kriminalitet – og et politi som ikke møter opp når de ringer. 

Videoen av 18-åringen som slo ned Runar Magnussen har gått som en farsott over Norge. Document har gjort et ordentlig intervju med Magnussen får fortelle hva som egentlig skjedde da han ble slått ned utenfor Spar-butikken i Vikersund.

Les den her:

Runar Magnussen (55) arrangerer fakkeltog: – Det «rasistkortet» kan de stappe ned i do

Tirsdag 27. august skal det arrangeres fakkeltog av en lokal gruppe mennesker for å ta gatene tilbake. De presiserer at dette ikke er noe borgervern, men at vanlige folk står opp mot at ungdomsgjenger får herje og gjøre et lite tettsted utrygt for alle.

Men etterhvert som flere kilder står frem og forteller om forholdene i Vikersund og Modum, er det tydelig at ungdomsgjengen har fått herje over lang tid – uten at noen har satt ned foten. 

Raner barn og bruker machete

Den svartkledde og tykke mannen med rumpetaske som slo ned Magnussen, har også vært innblandet i et ran av en mindreårig gutt i fjor høst. Utenfor den samme Spar-butikken i Vikersund.

Ifølge Bygdeposten har han også vært med en gjeng som oppsøkte en bygdefest i Sigdal med balltre og machete for å lage bråk tidligere i år.

Det tok lang tid før politiet dukket opp, en av foreldrene sa til Bygdeposten:

– Når voksne vakter og foreldre ringer politiet flere ganger for å be om hjelp, må også vi som bor i Sigdal kunne forvente å få hjelp, sier en av foreldrene.

Under bygdefesten var gjengen utstyrt med våpen og ruset, og ifølge flere ungdommer til stede, var det snakk om kokain.

– Jeg ringte selv politiet tre ganger for å få dem til å komme, men de skyldte på lite folk på jobb og at de derfor ikke hadde tid til å rykke ut med en gang. Slik skal og kan det ikke være, sier en forbannet og oppgitt mor lokalavisen.

Null hjelp fra politiet

Men ikke nok med både macheteslagsmål og ran av mindreårige. I tillegg har flere av ansatte på Spar i Vikersund ringt gjentatte ganger til politiet, uten at politiet har dukket opp.

I samtaler med kilder får Document bekreftet at det er tilknytning til omfattende narkotikasalg i området. Hvorvidt denne gjengen er en del av et større nettverk er ukjent.

Ifølge Bygdeposten:

Tre ganger på fem timer kontaktet ansatte på Spar i Vikersund politiet. En gang etter mistanke om narkotikaomsetning ved inngangen og to ganger da en ansatt ble truet med voldtekt. Politiet hadde ikke ressurser til å komme.

Bygdeposten: Gjentatte ganger når folk har bedt om hjelp i Vikersund og Modum har de fått beskjed om at politiet ikke har ressurser.

Det hele skjedde mandag 12. februar, og er oppsummert i en sak fra avisen den 20. februar i år.

I etterkant av voldshendelsen mandag 12. august som rammet Runar Magnussen, pågrep ikke politiet umiddelbart den 18 år gamle mannen som slo. Senere har politiet lagt seg langflat i denne saken.

I mellomtiden har politiet blitt spurt om konsekvensene for voldsmannen og andre som har herjet med lokalsamfunnet. I den sammenheng har de brukt mest tid på å mene at folk ikke må ty til borgervern:

– Det er egentlig ganske få hendelser, og få personer som står bak, sier politistasjonssjefen på Hønefoss til TV 2.

– Etter min oppfatning er det ikke utrygt i Vikersund. Det har vært en voldsepisode som ikke skulle ha skjedd, og jeg forstår at det kan føles utrygt når man blir utsatt for det, sier han.

Document vil forfølge saken videre med politiet og få svar på hvorfor dette ikke er blitt prioritert, og hvorfor en mann med betydelig rulleblad ikke har møtt tøffere konsekvenser tidligere.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.