Norsk forsvarsteknologi skal deles med Ukraina, noe som betyr at artillerigranater utviklet av Nammo på Raufoss nå skal produseres i Ukraina.

Regjeringen har besluttet å bidra med midler for at Nammo skal kunne overføre teknologi og kompetanse til en ukrainsk samarbeidspartner. Tiltaket finansieres gjennom Nansen-programmet, blir det opplyst i en pressemelding.

Nammo har inngått en avtale som legger til rette for at en ukrainsk forsvarsbedrift får lisens til å produsere 155 millimeter artillerigranater i Ukraina, opplyser Forsvarsdepartementet.

– Nå vil Nammo dele oppskriften sin med Ukraina. Det betyr at ukrainske styrker kan få raskere forsyninger, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Nammo er stolte over å kunne dele teknologi og kompetanse som vil bidra til å styrke Ukraina i deres forsvarskamp, legger konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo til.

Artilleriammunisjonen skal tas i bruk av ukrainske styrker. Det er regjeringen som har besluttet at oppskriften på norske artillerigranater skal deles med Ukraina.

– Ukraina har et stort behov for artilleriammunisjon for å kunne stå imot den russiske angrepskrigen. Denne regjeringen har tatt flere grep for å øke produksjonen av artilleriammunisjon i Norge. Samtidig ser vi at det er viktig å styrke ukrainernes evne til å produsere moderne artilleriammunisjon i Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Det var i mars at Regjeringen åpnet for at norske forsvarsbedrifter kan søke Utenriksdepartementet om lisens for teknologioverføring til Ukraina.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.