Antallet svarte studenter ved MIT faller med to tredjedeler etter at «Affirmative action» opphørte.

Affirmative action betyr at enkelte grupper får en særbehandling som gir deg fordeler utfra hudfarge, kjønn og kjønnsidentitet etc. Tallene er de første etter at det i 2023 ble bestemt av U.S. Supreme Court (Høyesterett) at universitetene ikke lenger har lov til å bruke mangfoldskriterier ved opptak, skriver The Telegraph.

Svarte studenter utgjorde 5 prosent av årets Massachusetts Institute of Technology (MIT), en betydelig nedgang fra de 15 prosentene som meldte seg på i 2023.

Samtidig økte andelen asiatisk-amerikanske studenter, fra 40 til 47 prosent fra året før. På grunn av sin gjennomsnittlige dyktighet ble disse avkrevd høyere evner og prestasjoner av flere toppuniversiteter i USA som Harvard.

USAs høyeste domstol avgjorde i 2023 at rasebevisste opptak til universiteter var grunnlovsstridig, noe som i praksis reverserte politikken for å øke mangfoldet på campus.

Harvards opptakspraksis basert på rase skal vurderes av høyesterett

Det totale antallet studenter som identifiserer seg som svarte, hispanics og/eller indianere og stillehavsøyboere, har sunket fra et utgangspunkt på rundt 25 prosent til 16 prosent, ifølge Stu Schmill, MITs opptaksdirektør.

Document har tidligere skrevet om Nathan Cofnas, som forsker på biologiens filosofi ved det filosofiske fakultetet ved University of Cambridge. Han skrev i sin blogg at svært få svarte i USA hadde hatt så mange sjanser til å nå toppen uten kvotering. Han ble raskt anklaget for rasisme.

Cofnas mistet jobben ved Emmanuel College Cambridge i april, siden en avvisning av retningslinjene for mangfold, utfallslikhet og inkludering (DEI).

Men de nye tallene fra MIT gir han uansett en viss rett, selv om årsakene ikke nødvendigvis rase, men andre ting (trangboddhet, sosioøkonomiske forhold, mange svarte barn lever med alenemødre etc.).

Sally Kornbluth, president ved MIT, sa at 2024-kullet «som en konsekvens av fjorårets høyesterettsavgjørelse … ikke bringer med seg den samme graden av etnisk mangfold som MIT-samfunnet har jobbet sammen for å oppnå de siste tiårene».

Mange mener at det som betyr noe på et universitet er et mangfold av meninger, ikke av hudfarge og seksuelle preferanser.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.