Kamala Harris’ økonomiske plan vil øke skattene med 5 billioner dollar i løpet av ti år, ifølge Americans for Tax Reform (ATR).

Harris’ kampanje kunngjorde mandag en enorm økonomisk pakke som ville reversere tidligere president Donald Trumps skattelettelser, og hevdet at den ville være en del av «en finanspolitisk ansvarlig måte å putte penger tilbake i lommene til arbeidsfolk og sikre at milliardærer og store selskaper betaler sin rettferdige andel».

Harris ønsker å øke selskapsskatten til 28 prosent, og sier at det vil redusere underskuddet med 1.000 milliarder dollar i løpet av et tiår. Trump kuttet i sin tid samme skatt fra 35 til 21 prosent.

Harris videreføre Biden planer om å ikke heve skattene for de som tjener under 400.000 dollar i året. Men Demokratenes «Inflation Reduction Act» vil presse 20 milliarder dollar ut av amerikanere i arbeider- og middelklassen med nye midler til økt revisjon av Internal Revenue Service (IRS), anslo Congressional Budget Office (CBO) for to år siden.

Harris’ økonomiske forslag vil også heve skatten på kapitalgevinster og utbytte mer enn dobbelt så høyt som i Kina, eller 44,6 prosent. Kina har en kapitalgevinstskatt på 20 prosent, skriver ATR på sin hjemmeside.

Byrden av Harris’ skatteøkninger vil ramme husholdningene i form av redusert lønnsvekst og høyere kostnader for varer og tjenester. Harris’ skatteøkninger vil gjøre USA mindre konkurransedyktig i forhold til våre motstandere.

Planen krever en årlig minsteskatt på 25 prosent på urealiserte gevinster for dem som tjener mer enn 100 millioner dollar. Urealiserte gevinster er, på papiret, gevinster i en investering, ifølge Investopedia. Gevinsten blir først «realisert» når en investor selger en investering for mer enn investeringens verdi.

En konventtale fra en kandidat uten innhold

Mange styrtrike amerikanere vil selvsagt aldri akseptere en kraftig økning av skatten, og vil flytte verdiene sine unna skattekravene. Dette har vi sett mange eksempler på her i hjemlandet. Dermed vil skatteinntektene synke kraftig, ifølge mange økonomiske eksperter.

Årsaken er enkel: De rikeste betaler en høy andel av skatteinntektene både føderalt og i delstatene. Det er som alltid arbeidere og middelklassen som for regningen, akkurat som vi har sett i California.

Politikere fokuserer på inntektsskatt, men diskuterer sjelden de brutale avgiftene som i praksis er en regressiv skatt.

ATR noterte seg en meningsmåling som sier at 76 prosent av de uavhengige er imot skatt på urealiserte gevinster.

Andre viktige skatteøkningsforslag fra Harris:

  • Å la småbedriftseiere betale skatt på sine individuelle selvangivelser, opp til 39,6 prosent fra dagens 37 prosent
  • Innføring av en ny «dødsskatt» – en obligatorisk skatt på kapitalgevinster ved dødsfall – i tillegg til den nåværende dødsskatten
  • Innføring av en global minstesats for selskapsskatt på 21 prosent, noe som går lenger enn OECDs (Organisasjonen for økonomisk utvikling) nåværende globale minstesats på 15 prosent
  • Firedobling av skatten på tilbakekjøp av aksjer, noe som vil påvirke amerikanernes 401(k)-kontoer og andre pensjonskontoer
  • En føderal avgift på 30 prosent på elektrisitet som brukes til utvinning av kryptovaluta
  • En skatt på 37 milliarder dollar på amerikansk energi
  • En økning på 32 prosent i Medicare-skatten

Samlet anslår ATR at dette vil føre til økte skatter for husholdninger og bedrifter på 5 billioner dollar i skatteinntekter i løpet av ti år. Men hvis de styrtrike flytter verdiene sine ut av landet, blir nok resultatet et helt annet.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.