Atlanterhavet avkjøles i rekordfart og klimaforskere som har spådd det motsatte, forstår ikke hvorfor det opptrer så egenrådig i forhold til klimamodellene deres. 

Kan påvirke hele kloden

Efter over et år med rekordhøye globale havtemperaturer, avkjøles det ekvatoriale Atlanterhav raskere enn noen gang tidligere registrert, noe som kan få ringvirkninger for været over hele kloden. Dette forundrer forskerne.

I mer enn et år har overflatetemperaturene i Atlanterhavet nådd nye høyder, men det har de siste månedene snudd i rekordfart og ingen vet hvorfor. Verdenshavene har fire år på rad satt nye varmerekorder og siden mars 2023 er det jevnlig målt rekordhøye temperaturer i Atlanterhavet. I juni var temperaturene i store deler av Atlanterhavet én til tre grader høyere enn normalt, mens enkelte områder var så mye som fem grader varmere.

Oppvarmingen reverseres

Det ser nu ut til å reverseres, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). 

Data fra NOAA viser siden mai iår en overraskende rask avkjøling av overflatetemperaturen i Atlanterhavet. 

Komplekse, uforutsigbare systemer

Siden juni iår har temperaturene vært en halv til én grad kaldere enn normalt for denne tiden av året. Det betyr at El Niño sannsynligvis vil bli avløst av sitt motstykke, La Niña, et værsystem som gjør at kaldt vann stiger opp til overflaten en gang mellom september og november. 

– Ingenting stemmer

Både El Niño og La Niña er komplekse, vanskelig forutsigbare systemer som drives av passatvinder, soloppvarming og nedbør i tropene. Likevel er det plutselige temperaturskifte i Atlanterhavet en gåte, og ingen ser ut til å ha noen forklaring på hvorfor det skjedde så raskt. 

– Vi har gått gjennom listen over mulige mekanismer og så langt er det ingenting som stemmer, sier Frans Philip Tuchen, postdoktor ved University of Miami, til New Scientist

Mediene ignorerer gode nyheter knyttet til klima

 

Kjøp Kents bok!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.