Den kriminelle økonomien i Sverige omsetter for opptil 150 milliarder svenske kroner årlig, ifølge politiet. SVT melder at det ikke er narkotikamarkedet som genererer mest penger.

«Det finnes en annen bransje med mye penger der man ikke risikerer å bli skutt», forteller Andreas Falk, kriminalitetsforebygger i Uppsala kommune.

«Det kom inn en troverdig person og ville sette opp nye førstehjelpsskilt. Men det fantes ingen kontrakt, og da gikk alarmklokkene hos de ansatte», sier Falk, og beskriver et av mange tilfeller av forsøk på svindel.

Det kan virke harmløst å lure folk ved å sette opp nye førstehjelpsskilt og sende falske fakturaer. Men dette er en del av den såkalte velferdskriminaliteten, som ifølge Falk omsetter for mellom 43 og 75 milliarder svenske kroner hvert år. Dette kan sammenlignes med narkotikamarkedet, som omsetter for drøyt 15 milliarder svenske kroner i året, ifølge tall fra svensk politi og Tullverket.

De 43–75 milliardene inkluderer også ulike typer bidragsforbrytelser, der organiserte kriminelle systematisk lurer myndighetene for store beløp årlig. Tallet antas å være stigende.

Sverige: Svindel med velferdspenger finansierer gjengkriminelle og terrorister

Sverige: Hele samfunnet er infiltrert av kriminelle klaner

Andreas Falk beskriver dette som et kappløp. Der kommunene tetter et hull som utnyttes av kriminelle, finner forbryterne snart et nytt hull.

«Velferdskriminalitet finnes på mange ulike nivåer. Men på toppen av pyramiden er gjerningsmennene spesialister med egne jurister, økonomer og revisorer. Dette må vi motvirke med egne eksperter, og derfor har vi de siste årene ansatt flere personer som til daglig jobber mot kriminelle», uttaler Falk til SVT.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.