Runar Magnussen (55) ble slått ned i Vikersund sentrum. I et intervju med Document forteller han om ungdomsgjengen som har herjet i lokalsamfunnet i flere år, og at folk nå vil gå sammen for å ta gatene tilbake fra kriminelle. 

– Jeg er ikke akkurat typen som er mørkredd. Jeg gikk bort og sa ifra om at de ikke kan oppføre seg slik. Så ble det svart, og jeg var borte i halvannet minutt, sier Runar Magnussen til Document.

«Kjenninger» av politiet

Videoene har spredt seg som ild i tørt gress. En ungdomsgjeng med innvandrerbakgrunn slo ned 55-åringen midt på lyse dagen. Men denne saken, i likhet med mange andre, starter på ingen måte mandag 12. august idet Magnussen blir slått ned.

– Det var andre som også hørte at de står ute ved parkeringsplassen, like ved Spar i Vikersund, og forteller at de skal banke opp noen og lage bråk. Det var før jeg kom dit. Derfor sa jeg ifra om at dere må roe dere ned, så ikke folk er redde for å komme ut av butikken, sier han.

For i det lille tettstedet med omtrent 3200 innbyggere har det vært betydelige problemer med ungdomsgjengen som består av mellom åtte–ti personer. Flere av dem har vært i klammeri med politiet en rekke ganger.

– Med en gang jeg sa ifra om at de må roe seg ned, anklager de meg for å være rasist. Jeg er ikke det. Jeg bare sier ifra om at dere må roe dere ned, for dere kan ikke holde på slik, sier Magnussen.

Blir kalt rasist

Ifølge ham og andre kilder Document har snakket med i lokalsamfunnet, har det vært mange som har vært plaget av denne ungdomsgjengen. Folk har blitt truet, fått ukvemsord slengt etter seg, og unge folk har også blitt banket opp. Det har vært utstrakt mobbing og trakassering.

– Det handler om folkeskikk og det å oppføre seg. Jeg er aktiv, er mye i området, og da hjelper vi hverandre. Noen er nødt til å si ifra, sier han.

Forsvareren til mannen som slo ned Magnussen, sier at voldsmannen hevder Magnussen på forhånd hadde kommet med rasistiske utsagn og omtalt ham som «neger», «terrorist» og at han måtte dra tilbake dit han kom fra.

Det avviser Magnussen på det sterkeste når Document stiller spørsmål om det.

– Det er bare spill. Fordi de skjønner at de har driti seg ut. Jeg skal ikke sitte og forsvare meg mot så tåpelige anklager. De har filmet dette fra alle kanter og lagt det ut selv. Ikke noe viser at jeg har sagt noe rasistisk. Det jeg gjorde, var å si ifra at de må oppføre seg. Det gjelder uansett hvordan du ser ut, sier han.

– Hva synes du om å bli anklaget på denne måten?

– Vet du, det rasistkortet må de slutte med. Det kan de bare stappe ned i do, altså. Det er for gammelt og oppbrukt. Det er ingen som tror på sånt lenger. Dette handler om å oppføre seg, og det har ingenting med hudfarge å gjøre, sier han.

Saken fortsetter etter videoen.

Planlegger fakkeltog

– Mange tør vel ikke si ifra, av frykt for at nettopp dette skal skje?

– Det begynner å bli svenske tilstander i Norge, hvis du ikke kan gå bort og si ifra at du må roe deg ned uten at de slår deg ned helt uten forvarsel. Dette har altså pågått i flere år, og det skjer ingenting. Jeg sier det som det er, og vi må få gå fritt i gata vår. Folk skal ikke være redde for å gå ut av butikken, sier Magnussen.

Den 55 år gamle mannen ser på det som sin oppgave å si ifra til folk, fordi det er mange som ikke tør å gjøre det selv. Og spesielt er det mange eldre som har vært redde for å gå rundt i sentrum.

– De fleste tør ikke å si noe som helst, av frykt for konsekvensene. Nå har vi tenkt å få tatt gatene våre tilbake. Klokken 18.00 på tirsdag blir det fakkeltog i Vikersund. Vi skal gå til kommunegården. For nå må politikerne begynne å våkne, sier han.

I videoen faller Magnussen rett bakover og slår hodet mot bakken. Det er både betong og stein i gatene, og det kunne gått fryktelig mye verre.

– Hvordan går det med deg etter å bli slått ned så brutalt?

– Nei, altså, jeg er oppe og går. Jeg er bare fryktelig sliten, og spesielt med alt medietrykket som har vært. Det blir mye. Jeg håper det roer seg etter hvert, sier han, og legger til:

– Jeg kunne dødd. Jeg var helt borte i halvannet minutt. Å se hele den gjengen, som var 8–10 stykker. Jeg visste ikke hva som skjedde før jeg så videoene på lørdag. De videoene viser hvem de er og hva de har gjort. Dette kan vi ikke lenger akseptere, sier han.

Livskompanjongen Teddy, den lille hunden som følger eieren overalt, kan han forsikre at det går bra med, men han har vært litt skjelven etter angrepet.

I en storstilt folkeaksjon har Magnussen tenkt å samle folk fra hele Vikersund for å gå i fakkeltog til kommunegården. De forventer at tryggheten kommer tilbake til gatene, og at ikke ungdomsgjenger får herje fritt uten å bli stoppet av politiet.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.