Nederlands asyl- og migrasjonsminister Marjolein Faber beskriver landets asylsituasjon som «krise». 

En rekke må deporteres

– Nederland er i en asylkrise, sa Faber i forbindelse med et møte om neste års statsbudsjett og la til at landet er «fullstappet». 

Nesten 40.000 venter på familiegjenforening og mottakene til Centraal Orgaan opvang asielzoekers, Sentralbyrået for mottak av asylsøkere, er overfylt. Ifølge Faber må et stort antall deporteres. 

Samfunnet opplever krise

Ministeren presiserte at hun juridisk sett ikke er bemyndiget til å erklære asylkrise:

– Juridisk sett er det ennu ingen asylkrise. Men i samfunnet oppleves det slik. 

Ministeren ønsker så raskt som mulig å få på plass en lov om asylkrise, helst innen utgangen av september og hennes departement er i full gang med å forberede den. 

Konflikt med EU-kommisjonen

Den nye høyreorienterte regjeringen i Nederland som tatt i ed 2. juli, har programfestet blant annet å få igjennom en asylkriselov for å «bekjempe den akutte asyltilstrømningen og mottakskrisen», blant annet ved å stanse behandlingen av asylsøknader. 

Denne holdningen er potensielt i konflikt med EU-kommisjonen. EU-kommissær Ylva Johansson sa i juli at Nederland ikke kan erklære asylkrise uten EU-kommisjonens tillatelse.

Sverige: Ryktene var falske. Det er svenskene som flytter ut, den tredje verden inn

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.