Forbrukerrådet mener en merkeordning er nødvendig for «å gjøre hverdagen enklere» for forbrukerne i matbutikken. 

– En god merkeordning er viktig, slik at det blir lett for forbrukerne å ta informerte valg i kjøpsøyeblikket, sier Aysha Grönberg, klinisk ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Forbrukerrådet, til Nationen.

Nutri-Score-ordningen er utviklet av det franske folkehelseinstituttet, Santé Publique, og er tatt i bruk av en rekke europeiske land, inkludert Belgia, Spania og Tyskland.

– En slik merking av matvarer peker også ut produktene som ikke har en god ernæringskvalitet. Det gjør ikke dagens ordninger (for eksempel Nøkkelhullet), dels fordi merkingen er frivillig, og fordi den kun plasseres på matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe, sier Grönberg.

Grönberg peker også på at en slik merkeordning kan gi produsentene motivasjon til å gjøre produktene sunnere ved å endre oppskriftene.

– Nutri-Score beregnes ut fra matvarens innhold av energi, sukker, salt, mettet fett, fiber, proteiner og andelen frukt, grønnsaker og bær, forklarer Marianne Hope Abel, som er forsker ved Folkehelseinstituttet.

Matvarene rangeres på en skala fra A/mørk grønn (sunnest) til E/rød (minst sunn).

– Merkeordningen kan stimulere matvareprodusentene til å produsere litt sunnere produkter for å oppnå en bedre plassering på skalaen. Det er vanskelig for forbruker å sammenligne produkter kun basert på næringsinnholdet bak på emballasjen, sier Abel.

For å gi et bilde av hvordan Nutri Score kan se ut i Norge, har Nationen bedt Marianne Hope Abel om gi en vurdering av hvor på skalaen kjente norske varer ville fått med den gjeldende algoritmen til Nutri-Score.

Resultatet er heller nedslående for det som de fleste oppfatter som et sunt og godt norsk kosthold.

Norvegia gulost: – Helfete oster med cirka 27 prosent fett (som Norvegia) får Nutri-Score D mens Norvegia gulost med 16 prosent fett får Nutri-Score C.

Gilde Wienerpølse: – Denne får Nutri-Score D og det gjør også «Go & Magrere Wienerpølse» som i dag har Nøkkelhull.

Stabburet Leverpostei: – Dette produktet får Nutri-Score D.

Stabburet Makrell i tomat: – Får Nutri-Score C.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.