I et hemmeligstemplet dokument som ble godkjent i mars, beordret president Biden de amerikanske styrkene til å forberede seg på mulige koordinerte kjernefysiske konfrontasjoner med Russland, Kina og Nord-Korea.

Dette skriver New York Times.

For første gang har USAs «avskrekkingsstrategi» fokusert på Kinas raske utvidelse av sitt kjernefysiske arsenal. Det tar også sikte på å håndtere trusselen om koordinering mellom Beijing, Moskva og Pyongyang.

Det svake Biden-regimet gjør at 2024 blir et svært farlig år

Omleggingen gjenspeiler en dypere forståelse av den kinesiske presidenten Xi Jinpings atomvåpenambisjoner og trusselen det militære og politiske partnerskapet mellom Kina, Russland og Nord-Korea utgjør.

Pentagons rapport China Military Power Report anslo at Kina i mai i fjor hadde rundt 500 operative atomstridshoder, som ville øke til 1000 innen 2030 og 1500 innen 2035, noe som tilsvarer omtrent det antallet som USA og Russland har i dag.

Forsvarseksperter advarte også om at USA ikke bør undervurdere president Xis strategiske skritt i retning av å skaffe seg større kjernefysisk makt.

«Etter hvert som forholdet mellom USA og Kina forverres og Kina setter i gang en storstilt oppbygging av sine kjernefysiske styrker, øker sikkerhetsrisikoen», skrev Tong Zhao, seniorforsker ved Carnegie China Research Centre, i en artikkel om Kinas endrede kjernefysiske politikk.

Mallory Stewart, assisterende sekretær for rustningskontroll, avskrekking og stabilitet i utenriksdepartementet, sa i et intervju at den kinesiske regjeringen «aktivt hindrer oss i å ha samtaler om risikoen».

I går sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at han var bekymret for USA og Sør-Koreas samarbeid om amerikanske atomvåpen.

President Joe Biden og president Yoon Suk-yeol møttes i forbindelse med Nato-toppmøtet tidligere denne måneden. Der ble de enige om retningslinjene for utplassering av amerikanske atomvåpen på og rundt den koreanske halvøya for å kunne svare på potensielle atomangrep fra Nord-Korea.

– Hittil har vi ikke engang fått en forklaring på hva dette innebærer, men det er ingen tvil om at det skaper ytterligere bekymring, sier Lavrov. (NTB-Reuters-AFP)

Dette minner litt om den kalde krigen, for de av oss som er gamle nok til å huske dette.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.