Tirsdag innkalte det russiske utenriksdepartement USAs chargé d’affaires i Moskva, Stephanie Holmes, på grunn av amerikanske journalister har tatt seg inn på russisk territorium i Kursk-regionen.

– Propagandadekning 

De amerikanske journalistene er kommet inn i Russland for å «drive propagandadekning av Kiev-regimets forbrytelser» og Russland har til hensikt å straffeforfølge dem. 

– En offisiell og bestemt protest ble levert til USAs chargé d’affaires S. Holmes mot de provoserende handlingene til amerikanske journalister som ulovlig har tatt seg inn i Kursk-regionen, heter det i den offisielle kunngjøringen. 

Amerikanske leiesoldater

Det russiske utenriksdepartement protesterte også mot rapporter om at amerikanske leiesoldater har deltatt på ukrainsk side på russisk territorium. Russland understreket at dette strider mot Washingtons uttalelser om at de «angivelig ikke var involvert» i angrepet på Kursk. Journalistenes tilstedeværelse «beviser at USA er en direkte deltager i konflikten», ifølge departementet. De advarte om tiltak mot dem som bryter russisk lov. 

Washington Post og CNN

Russland navnga hverken reporterne eller hvilke medier de representerte, men klagen ser ut til å være relatert til Washington Post og CNNs reportasjer fra Sudzha, en by i Kursk-regionen. 

– I CNN-sendingen reiste journalistene med en ukrainsk militærkonvoi til en nesten øde Sudzha med noen få dusin efterlatte eldre innbyggere. For Washington Post reiste en journalist, en filmfotograf og en fotograf eskortert av ukrainske soldater og intervjuet dusinvis av russiske sivile og ukrainske soldater, skriver The Straits Times

Hvor det bærer hen, det snakker vi ikke om. Videoklipp fra CNN

Italienske journalister

I forrige uke ble Italias ambassadør innkalt av Russland som protesterte mot tilstedeværelsen av journalister fra den italienske statskanalen RAI i grenseregionen Kursk. Russland innledet straffesak mot to korrespondenter fra den statlige italienske TV-kanalen RAI.

Krigens symbolikk

For militærhistorikere hevdes Kursk å representere mye symbolikk:

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.