Politiet etterforsker nå hvilken følelse gjerningspersonene hadde i gjerningsøyeblikket ved en nylig voldshendelse i Oslo. De etterforsker om de følte «hat» inni seg.
Saken etterforskes nå som kroppskrenkelse og hatefulle ytringer av Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i Oslo-politiet. (…) Vi prøver å få oversikt over hendelsesforløpet, og avdekke motivasjon. Det kan være et hatmotiv…»
Jeg er glad jeg ikke er etterforsker i politiet i disse dager. Det er jammen ikke lett å vite hva andre føler. Jeg er bare sånn middels god på psykoanalyse, og det er vel politiet også, tenker jeg.
Det er vanskelig nok å vite hva jeg selv føler, til tider, om jeg ikke også skal krype inn i andres hoder.
Emokratiet roper høyt til oss i dag, på bekostning av fornuften, ser det ut til. Mens hobbypsykologene og hobbysosiologene jobber på overtid.
Kjenn litt på hvor woke dette er…
Politiet undersøker motivet bak en voldshandling ved å fokusere på «følelsen» gjerningspersonene potensielt kunne ha hatt parallelt med at de var voldelige. Hvorfor ikke heller etterforske selve hendelsesforløpet?
Dette er del av en bredere kulturell og politisk bevegelse som knyttes til «wokekulturen».
Wokekulturen, i sin kjerne, handler om bevissthet rundt, og bekjempelse av, ulike former for urettferdighet, som rasisme, diskriminering og hat.
Innenfor denne rammen blir det stadig mer vanlig å ikke bare fokusere på selve handlingene som anses som skadelige, men også på motivasjonen eller de underliggende følelsene som kan ha drevet handlingene. Dette henger sammen med ideen om at holdninger og følelser som hat, rasisme, eller fordommer, er dypt rotfestet i strukturer og systemer i samfunnet, og at det er nødvendig å adressere disse underliggende problemene for å skape en rettferdigere verden.
Når politiet etterforsker voldshandlinger med fokus på om gjerningspersonene følte på «hat», reflekterer det en idé om at handlingene ikke bare er ulovlige eller voldelige, men at de også kan være drevet av skadelige ideologier eller følelser som må avdekkes og konfronteres.
Denne tilnærmingen er sterkt påvirket av en woke-mentalitet, som legger vekt på at ord og følelser har betydning og kan være farlige, og at de må tas på alvor i kampen mot systemisk urettferdighet.
Når man søker å oppfinne det etiske og moralske «hjulet» på nytt – med etisk og kulturell relativisme, i stedet for etisk og kulturell absolutisme og universalisme, som menneskerettighetene er bygget på – røyker man sigaretter ved bensintanken.
Kritikere av den postmoderne tilnærmingen hevder at det å fokusere så sterkt på motivasjoner og følelser kan lede til en tankepoliti-tilstand, hvor intensjoner og holdninger overvåkes og straffes i stedet for handlinger alene. Totalitarisme med andre ord.
Dette er problematisk fordi det åpner for subjektive vurderinger av skyld, basert på hva noen – for eksempel en dommer – mener at en person følte eller tenkte, snarere enn på hva man faktisk gjorde. Med andre ord vil man i større grad i framtiden, på grunn av den totalitaristiske wokekulturen, straffe mennesker på grunn av subjektiv synsing, og ikke objektive vurderinger.
Med andre ord kan alle straffes, til enhver tid, for hva som helst, hvis maktapparatet ønsker å straffe en. Med andre ord er wokekulturen totalitær av natur.
Smak litt på det.
Å rette et spark mot wokekulturen oppfattes av mange som et spark mot sårbare identiteter, men er i realiteten å sparke oppover mot totalitarismen.
Når daværende statsminister, Erna Solberg, i 2020 brøt den helligste av alle norske lover; grunnloven, var det et «hat» som Solberg hadde mot grunnloven, eller det norske folk?
«Hatet» hun Norge?
Var det «hatkriminalitet»?
Ingen kan vite det.
Det blir bare spekulasjoner, og det er langt ryddigere å bare erkjenne at hun er kriminell, enn å spekulere i hvilke følelser hun hadde i gjerningsøyeblikket.
Å spekulere i folks psykologiske motiv er den vanskeligste biten. Hvorfor ikke begynne med det som er enkelt heller?
Objektivisme, og ikke relativisme, vil gjøre etterforskningen langt enklere, og i tillegg gi et samfunn som dømmer kriminelle på et objektivt grunnlag, og ikke på woke, totalitær synsing hvor alle og enhver er skyldige til det motsatte er bevist.
Først publisert på skribentens Facebook-vegg.
TV2: Politiet advarer mot spredning av bilder på sosiale medier.
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.