Leonardo da Vincis Mona Lisa ble 21. august 1911 stjålet fra Louvre av tre italienske håndverkere i noe som regnes som et av kunsthistoriens mest dristige kupp. 

Kriminelle historie

Det vellykkede tyveriet fra Louvre – sauset sammen med en farseaktig menneskejakt og en påfølgende rettssak i Firenze – fikk enorm oppmerksomhet i internasjonale medier. 

Alt i alt sendte begivenhetene maleriets berømmelse til stratosfæriske høyder og sementerte det som verdens mest berømte kunstverk. 

Rundt ni millioner mennesker besøker Musée du Louvre i Paris hvert år. Mange av disse kommer nettopp for å se Mona Lisa.

Motivert av nasjonal patriotisme

Italieneren Vincenzo Peruggia var mannen som organiserte tyveriet. Han hadde en feilaktig oppfatning av at Mona Lisa var blitt plyndret fra Italia av Napoleon under felttoget 1796–1797.

Ifølge historikeren Noah Charney var tyveriet motivert av patriotisme og tanken på å rette opp en historisk urett, men han ville også slå mynt på bragden:

2,4 millioner euro

– Det er rikelig med bevis for at Peruggia var ute efter å tjene penger. Det kommer frem i hans egne brev, til sine foreldre, til en politiker i sitt hjemdistrikt og til en kunsthandler i Roma som han ba betale 500.000 italienske lire for bildet – hvilket idag tilsvarer nær 2,4 millioner euro, ifølge Inflationhistory.

Da Leonardo malte Mona Lisa i 1503, var hun 24 år og mor til seks barn.

Sympatisk tyv

Charney ser en likandes kar i Peruggia: 

– Det er vanskelig ikke å like ham. Han virker som en bra fyr som så en mulighet og grep den. Han var en aspirerende kunstner fra arbeiderklassen som tilfeldigvis jobbet for et firma som Louvre hadde kontrakt med – med det var han på innsiden. Han tok med seg maleriet til Firenze, men leverte det tilbake [efter å ha blitt arrestert] i 1913.

Mona Lisa angrepet igjen

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.