Den historisk store boten på 4,9 milliarder kroner til Coop, Norgesgruppen og Rema avdekker et alvorlig problem mener politikerne. Samtidig har politikere gått inn og ut av lobbyposisjoner for de mektige kjedene.

I Norge er det i praksis markedskontroll for tre aktører. Coop, Norgesgruppen og Rema. Disse kjedene har gjennom en rekke leverandører i alle ledd, mer eller mindre komplett kontroll på dagligvaremarkedet.

Konkurransetilsynet har i flere år jobbet med en omfattende sak om prissamarbeid mellom kjedene, noe som har vært en anklage som har gått igjen gjennom en årrekke.

– De har samarbeidet om å gi hverandre tilgang til hverandres butikker på en måte som i praksis har betydd omfattende overvåkning av prisendringer i hverandres butikker, sier konkurransedirektør Tina Søreide til NTB.

– Da er det klart at prisene blir høyere, sier hun videre.

Høyres dagligvarepolitiske talskvinne Lene Westgaard-Halle sier følgende til NTB:

– Dette er en alvorlig sak. Dersom det har foregått samarbeid mellom kjedene, betyr det at forbrukerne har betalt for mye for dagligvarer i norske butikker over tid.

Oslo 20180528.
I forbindelse med behandlingen av saken om balansert makt i verdikjeden er det kakefest utenfor Stortinget. Kårstein Eidem Løvaas (H).
Foto: Vidar Ruud / NTB

Hennes forgjenger på Vestfold-benken, Kårstein Eidem Løvaas i Høyre, meldte overgang til å bli Rema 1000-lobbyist i 2022, som myndighetskontakt for Reitan-gruppens handelsvirksomhet.

OSLO, NORGE 20210601.
Lars Vangen, rådgiveren til Trygve Slagsvold Vedum.
Foto: Berit Roald / NTB

9. august meldte også statssekretær Lars Vangen, som har jobbet nært med finansminister Trygve Slagsvold Vedum i mange år, overgang til Norgesgruppen som næringspolitisk sjef.

Rødt kaller konklusjonen fra Konkurransetilsynet «knusende». Partileder Marie Sneve Martinussen mener kjedene i praksis fungerer som et oligopol som misbruker sin makt. Vedtaket om milliardgebyr er første steg på veien til opprydding i bransjen, mener Martinussen som løfter diskusjonen om kjedene bør brytes opp.

– Det grunnleggende problemet er at det er så få aktører med så mye makt over et viktig marked. Når den største kjeden, Norgesgruppen, kontrollerer nesten halvparten av dagligvaremarkedet, er det åpenbart at maktkonsentrasjonen er for stor, sier hun.

Norgesgruppen har i en kommentar sagt seg helt uforstående til påstandene om prissamarbeid. Saken blir anket opp til Konkurranseklagenemnda.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.