Det er nå «nærmest panikk» blant en del svenske barn og ungdommer på grunn av gjengkriminaliteten. Dette melder SVT.

Barnens Rätt i Samhället (Bris) er en svensk organisasjon som jobber med barns rettigheter.

Ungdommenes henvendelser til Bris om kriminalitet har nesten doblet seg sammenlignet med i fjor sommer. Barna som tar kontakt, forteller at de ikke tør å gå ut, av frykt for de mange voldelige gjengene i Sverige, sier generalsekretær Magnus Jägerskog.

«Vi ser en stor frykt blant unge som ikke ønsker å bli dratt inn i gjengkriminalitet. Men også nærmest en følelse av panikk blant de ungdommene som er involvert».

Ungdommenes kontakt med Bris om kriminalitet utgjør en liten andel av det totale antallet henvendelser til barnerettighetsorganisasjonen, men økningen er likevel stor.

I sommer har Bris hatt 127 samtaler om kriminalitet med barn. I fjor mottok Bris 67 henvendelser i samme periode.

Sverige: Tredobling av barn mistenkt for drapsplaner

Svenske barnefamilier flytter til bombefrie Åland

«Vi har sett en utvikling som egentlig begynte i sommerferien i fjor, der stadig flere unge som er involvert i gjengkriminalitet eller berørt av kriminalitet i sitt nærmiljø, søker hjelp».

Ungdommene er i begynnelsen av tenårene. Problemet har gjerne startet i 10–11-årsalderen og deretter pågått i flere år, forteller Jägerskog til SVT.

«Dette er unge mennesker som har blitt lokket inn i ulike nettverk, som har trusler rettet mot seg. De har det vanskelig og ønsker å komme seg ut».

Andre barn tar kontakt fordi de er redde for å bli trukket inn i gjenger.

«Ungdommene beskriver at de ikke tør å gå ut på gårdsplassen av frykt for å bli rekruttert. De vet at de eldre er der og søker kontakt».

Totalt hadde Bris 10.330 støttende kontakter i løpet av sommeren. Dette er en økning på 28 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og det høyeste antallet noensinne, skriver SVT.

Bris forklarer økningen med at det nå er mulig å få hjelp via anonym SMS, og at organisasjonen har ansatt flere rådgivere.

«Mange blir litt forskrekket når de hører at henvendelsene til Bris øker. Vi ser det motsatte i denne saken – det betyr at flere barn har fått støtte».

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.