– Dette er en dokumentasjon fra norske myndigheter på at dagligvarekjedene ikke har gjort seg fortjent til tilliten.

Dette skriver siviløkonom og matblogger Anders Nordstad på TV2s nettsider. Han henviser til skandalen om ulovlig prissamarbeid mellom de store kjedene, som endte med en bot på 4,9 milliarder kroner.

Men boten hjelper ikke alle familiene som har blitt flådd av dyr mat til familien i mange år. De har blitt lurt, og ingen liker å bli lurt.

Det er alvorlig. For dagligvarekjedene.

Det er en dokumentasjon fra norske myndigheter på at dagligvarekjedene egentlig ikke har gjort seg fortjent til den tilliten norske forbrukere viser dem – hver eneste dag.

Mange har hatt en mistanke om dette lenge, som nå er bekreftet, skriver Nordstad. Han er heller ikke overrasket over at kjedene bedyrer sin uskyld.

Det som derimot er overraskende er det totale fraværet av ydmykhet overfor både norske myndigheter og norske forbrukere. Fravær av ydmykhet overfor til deg og meg, altså.

Det folk flest nemlig tenker er at vi allerede har betalt eller vil komme til å måtte betale for disse foreleggene gjennom enda høyere priser på det vi alle trenger mange ganger om dagen, hver dag, uke og år.

Det er altså vi forbrukere som må ta regningen. Slik er det alltid. Bøten vil bli finansiert av høyere priser på din lokale butikk.

Dette er dramatisk for de familiene som sliter med å få pengene til å strekke til, etter en voldsom prisvekst på alle områder de siste årene, på livsnødvendige varer som bolig, strøm og mat.

Norge har en rik stat, men prinsippet er enkelt: Hvis staten er rik er befolkningen fattig.

La oss håpe at norske myndigheter griper denne muligheten!  Vi fortjener nemlig bedre.

Selvsagt fortjener vi bedre. Men hverken dagligvarekjedene eller myndighetene bryr seg om oss vanlige mennesker, hvis vi ikke er innvandrere, LHBTQ+ eller noe annet det er forbudt å krenke.

Vi arbeidsfolk med naturlig norsk hudfarge kommer sist i køen. Dette er bare nok et slag på oss som må finansiere utgiftene våre selv ved arbeid, med det lille vi har igjen etter et skatte- og avgiftstyranni i verdenstoppen.

Regjeringen vil ikke kommentere før saken er endelig avgjort.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) er generelt bekymret for konkurransen mellom kjedene, men vil ikke kommentere Konkurransetilsynets konklusjon om ulovlig prissamarbeid eller vedtaket om milliardgebyr til kjedene nå.

– Når det gjelder denne konkrete saken, så er den ikke endelig avgjort, og jeg har ingen kommentar til den, skriver hun i en epost til NTB.

Dette virker jo nokså defensivt. Men så vet vi jo at politikere søker jobb i disse kjedene, som min kollega Espen Teigen skrev om tidligere i dag.

Enorme bøter til dagligvare­gigantene: – Klart at prisene har blitt høyere

Landbruk- og matminister Geir Pollestad (Sp) vil ikke kommentere saken, og henviser til Myrseth. Han hevder at han vil gi bøtene tilbake til forbrukerne.

– Hvis dette ender med en bot på et betydelig beløp, så mener Senterpartiet og jeg at det er feil at de pengene skal havne inn i statskassen. Dette vil i så fall være penger som folk har betalt for mye når de har handlet i butikkene, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad til NTB.

Dette fremstår som en ren fantasi. Vi får se om det plutselig dukker opp noen tusenlapper på familiekontoene. Jeg tviler sterkt.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.