Kriminalitet og utrygghet fortsetter å spre seg i det svenske samfunnet. Flere ganger i uka oppdager bussjåfør Michael Lundgren at det selges narkotika på bybussene i Jönköping i Småland. Nylig ble han slått i ansiktet da han forsøkte å avbryte et slagsmål mellom to menn på bussen. Dette melder SVT.

«Det svartnet for øynene mine. Jeg ble veldig redd», sier Lundgren, bussjåfør og hovedverneombud i Vy buss, som er ansvarlig for busskjøring for Jönköpings Länstrafik (JLT).

Han mistenker at krangelen mellom de to mennene handlet om narkotika. «Lignende krangler skjer flere ganger i uka», forteller han. «Man føler seg ikke trygg. Kranglene med oss sjåfører har eskalert helt vilt, og hvis vi slår alarm, vet du ikke hva de gjør. Det er bedre å holde kjeft», innrømmer Lundgren.

«Hensynsløse» kriminelle skaper jordbærfrykt i Sverige

David Lundberg, bussjef i JLT, mener at med tanke på antall bussreiser med fylkestransporten, over 20 millioner hvert år, er det relativt få hendelser med trusler og vold. Når det gjelder narkotikasalg på bussene, har han hørt sjåfører si at det skjer av og til, men han kjenner ikke omfanget. «Hvis det er vanlig, er det svært beklagelig».

Ifølge verneombud Michael Lundgren er mange sjåfører nå bekymret, både for sin egen sikkerhet og for passasjerene.

Han forteller at det blir stadig vanligere at bussjåfører ikke ønsker å jobbe tidlig morgen eller kveld fordi det har blitt en tøffere og mer utsatt jobb. Nå ønsker han seg mer dialog mellom fagforeningen, arbeidsgiveren, politiet og politikerne.

«Vi må samarbeide om dette», uttaler Lundgren til SVT.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.