Også i Spania er politi og presse sparsomme med detaljer om alle knivstikkingene i landet. Samtidig krever byrådet i Madrid strengere lovgiving fra regjeringen for å bekjempe gjengoppgjør.

Flere dramatiske knivdrap i Spania den siste tiden har fått Document til å gå gjennom den siste ukens knivstikkinger i landet. Leser man bare ett medieoppslag om hver sak får man ofte vite fint lite. Det må derfor graves for å finne mer om hvert knivangrep.

Flere av de 29 knivstikkingene vi fant er gjengrelaterte, men gjerne uten at det blir uttalt i klartekst av presse og politi.

Lokale styresmakter i Madrid krever nå at regjeringen skjerper lovverket for å bekjempe økningen i gjengoppgjør. Varaordføreren mener planen mot gjenger som ble iverksatt for to og et halvt år siden fra regjeringshold ikke fungerer.

Heller ikke den skjerpede våpenloven fra 2023, der bæring av kniv ble strengere regulert, har gitt ønsket virkning.

Politiet i den katalanske provinsen Lleida noterte for eksempel 15,5 prosent mer knivvold i første kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor, før den nye våpenloven kom.

To spanske kontoer på X rapporterer om og fører statistikk over knivstikking. Kontoen @apunalometro («knivstikkingsbarometeret») følger hendelser i hele Spania med forsøk på ironisk humor.

@apunyalometre skriver på katalansk om det som skjer i den voldeligste regionen, Catalonia. De kaller katalanske styresmakter «pro-islamistiske» og fører et offentlig regneark med informasjon.

Hendelsene er listet opp i omvendt kronologisk rekkefølge.

Mandag 19. august

(1) Politimann fikk et syv centimeter langt kutt med «en stor kniv» under narkotikaransaking i en bar natt til mandag i Vigo (Galicia). Flere ble observert mens de brukte narkotika og politiet tilkalte forsterkninger for å gå til pågripelser.

Fire andre politifolk fikk slag og forstuinger i kampen som oppsto med knivstikkeren. Politifagforeningene varsler privat erstatningssøksmål. Pressen opplyser ikke mer om hvem narkotikabrukerne i baren var.

(2) Et reportasjeteam fra den spanske tv-kanalen Cuatro var i byen El Vendrell for å finne noen som ville snakke om knivstikkingen torsdag (oppslagsbildet i denne artikkelen). De kom nær på et nytt knivoppgjør i nærheten. Et par fortalte til reporteren at en pavo (kalkun, ungdom) akkurat hadde stukket ned en annen med en svær kniv ved en kebabsjappe.

– Disse menneskene er veldig gale, jeg kan ikke bo her, jeg kan ikke snakke akkurat nå fordi jeg er veldig redd, sa kvinnen og hastet mot leiligheten sin.

– Nabolaget er veldig farlig, sa partneren hennes, mens han forsøkte å skjule ansiktet.

En annen nabo fortalte at knivstikking og ran er nesten dagligdags.

Søndag 18. august

(1) Faren til en gutt som stjal fra et marked i Alméria knivstakk bodeieren som fersket tyven rundt klokken ett på natten. Bodeieren skal ha gitt gutten bank da han tok ham i å stjele. Like etter dro guttens far kniv og stakk selgeren i nedre del av ryggen, men traff ingen vitale organer. Ingen opplysninger om bakgrunn. Lokalbefolkningen kommenterer i sosiale medier at den lokale feria (markedsdager, folkefest) tiltrekker seg mye «folk fra landsbyene rundt» og at de gleder seg til arrangmentet er over for i år og disse folkene «reiser tilbake der de kommer fra».

(2) Like etter kl. 01.00: Ung latinamerikaner knivstukket fire ganger i ryggen, setet og brystet utenfor latino-nattklubben Blin Blin i byen Lleida. En «gutt av marokkansk nasjonalitet» arrestert, en lokal patrulje fikk stoppet den brutale knivstikkingen og forhindret et tragisk utfall. En annen marokkansk ungdom ble senere arrestert for å ha skjult kniven.

(3) Ca. kl. 04.15: Fire «ungdommer» ble skadet i et masseslagsmål i byen Elorz. To «sør-amerikanske menn» på 18 og 19 år ble arrestert. Tre av de skadde hadde kuttskader og en fjerde fikk en øyeskade.

(4) Kl. 03.55: Fire personer arrestert for drapsforsøk etter et annet masseslagsmål med mer enn et dusin deltakere i Barceloneta-parken (Barcelona). Flere var utstyrt med «lange macheter». Ung mann til sykehus med en alvorlig knivskade. De pågrepne er mellom 21 og 34 år.

La Gaceta skriver at det var 15-20 involverte og at konflikten gjelder narkotikasalg. Ifølge journalisten var alle pakistanere og en av de bar skytevåpen.

(5) Kl. 05.58: Barcelona-politiet Mossos d’Esquadra etterforsker en knivstikking som fant sted klokken 05.58 om morgenen i l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona. «Minst én person» ble knivstukket og ligger på sykehus. Flere personer skal ha vært involvert i et slagsmål, men politiet er ytterst sparsomme med detaljer. De vil ikke oppgi antall ofre, detaljer om hvem ofrene er, eller deres helsetilstand, og pressen får ikke vite om noen er arrestert. Konflikter og slagsmål er et kjent problem i dette området når nattklubbene stenger, melder en lokalavis.

(6) Ca. kl. 06.30: Nytt knivangrep i Lleida, denne gangen utenfor nattklubben Biloba. To «ungdommer» mot én. Begge arrestert og den skadde brakt i sikkerhet på sykehus.

En gjeng marokkanere driver tydeligvis og terroriserer utelivet i Lleida, og startet samme morgen en «konfrontasjon» med dørvaktene på nattklubben Venus, som fungerer som det pressen beskriver som en «datingklubb».

(7) Ca. kl. 07.20: En mann ble alvorlig skadet i byen Lucena ved Toledo, etter å ha fått minst ett kutt i halsen, noen meter fra diskoteket Picasso. Mannen skal ha overlevd, til tross for et betydelig blodtap. Han ble fraktet til sykehus med helikopter.

(8) 11-åringen Mateo ble knivdrept av en maskert mann i et utendørs idrettsanlegg i tettstedet Mocejón ved Toledo, der han spilte fotball med to venner rundt klokken 10 lørdag morgen. Gjerningsmannen prøvde først å angripe en annen gruppe barn, før han løp etter Mateos gjeng og drepte Mateo med 11 knivstikk. Han rømte i en bil. Politiet har tatt beslag i de tre fotballguttenes mobiler, i håp om å finne ut mer om hva som skjedde.

Et medienettsted melder om at gjerningsmannen skal ha lyst, kortklipt hår, andre sier ikke noe om gjerningsmannen. Den dreptes fetter sier at Mocejón er et rolig, lite sted, der noe slikt aldri har skjedd før.

Mandag 19. august arresterte politiet en mann på 20 år fra tettstedet der drapet skjedde. Han blir av naboer beskrevet som «ikke særlig normal» og «en slem gutt», et skilsmissebarn som pendlet mellom Madrid og Mocejón. Avisen bekrefter at drapssiktede er «spansk og har blondt hår».

Pressen skriver nå at det internt i politiet slås alarm fordi det – som i Norge – er få patruljer og langt mellom politistasjonene i spredtbygde strøk. Det tok 40 minutter for første politibil, som var 15 kilometer unna, å komme frem til stedet der Mateo ble drept.

(9) Nær midnatt søndag ble to middelaldrende menn knivstukket under et tyveriforsøk fra en gård i den lille bygden Aldea de San Nicolás på vestkysten av Gran Canaria. Det opplyses ikke noe om gjerningspersonen(e), men vi går ut fra at det var gårdbrukeren selv som tok loven i egne hender, på grunn av det kommentatorer på Canarias7-nettstedet sier er et problem med mange som stjeler frukt fra gårdene i området.

De to skadde tyvene fikk flere knivstikk i halsen og ansiktet. En av de ble hentet med helikopter. Kritisk tilstand. Den andre løp til en bar og segnet om, før han ble tatt hånd om av helsepersonell.

Lørdag 17. august

(1) En sykemeldt politimann i San Sebastian er arrestert og siktet for «kjønnsvold» etter at han forsøkte å knivstikke samboeren og truet med å skade sine to døtre. Siktede ble senere løslatt med meldeplikt.

(2) 16-åring hardt skadd etter å ha blitt stukket med kniv i ryggen i San Blas-Canillejas-distriktet i Madrid. Mulig oppgjør mellom ungdomsbander, på folkemunne «latino-bander». Kniven satt fortsatt fast mellom skulderbladene hans da helsepersonellet kom til stedet. Fem ungdommer pågrepet. Etnisitet ikke nevnt, men avisen El Mundo lenker i sammenheng med saken sin relaterte saker om «latino-bander», noe som kan passe med opplysningen om at det dreier seg om et gjengoppgjør.

(3) Slåsskamp i Albelda de Iregua i vindistriktet Rioja i Spania endte med knivstikking under vinfestivalen som ble holdt i helgen. Flere involverte, en mann pågrepet og en 39-åring knivstukket, lettere skadd.

(4) Uteliggeren Jorge Gómez González (43) kjent for å gå rundt i byen As Burgas i Galicia og spille fløyte, døde etter å ha blitt angrepet med kniv natt til torsdag. Han lå kritisk skadd på sykehus, med knivstikk i hodet, til han døde lørdag. Ingen beskrivelse av gjerningsmennene, men «to menn» er arrestert og ble fremstilt for retten i Galicia mandag 19. august.

Fredag 16. august

Barcelona befester denne fredagen posisjonen som voldshovedstaden i Spania, etter tre tilfeller av knivstikkinger på under 24 timer.

(1) Mann knivstukket ved utgangen av t-banen på Avenida Meridiana i Barcelona tidlig på morgenen. En gjeng «nordafrikanere» (magrebins, fra islambeltet i Maghreb-regionen) ville rane ham for veske og mobiltelefon, men han nektet å gi noe fra seg og ble dermed knivstukket.

(2) Klokken 16.15 på Provença-gaten i Barcelona: To ansatte av pakistansk opprinnelse i en butikk slåss, før den ene knivstikker den andre. Offeret får et dypt kutt i hånden og kjøres til lege. Overfallsmannen blir pågrepet

(3) En brasilianer knivstikker en marokkaner på gaten i Barcelona. Offeret får ikke alvorlige skader.

Også andre steder i landet gikk det for seg:

(4) Marokkaner i 20-årene knivstikkes i en park i Madrid. Alvorlig skadd med knivskader i hodet, armen og bena, mistet mye blod og måtte intuberes. Hendelsen skjedde i en park i bydelen Concepción. Ingen pågrepne. Skjedde ifølge avisen etter en «diskusjon» i de tidlige morgentimene.

(5) En fisker, som ifølge nettstedet ElCaso har spansk statsborgerskap, blir det tredje drapsofferet i Catalonia denne måneden. Han blir knivstukket og drept av en mann i 40-årene på bryggen i Arenys de Mar, nord for Barcelona. Gjerningsmannen fakkes etter kort tid på flukt. Bakgrunnen er trolig en voldelig konflikt samme sted mandag forrige uke.

(6) En krangel mellom to menn som deler leilighet i byen Mucia fører til at en av de knivstikker den andre, som er 33 år gammel. Den skaddes fetter ringer nødetatene klokken 16.30. Offeret blir sendt til sykehus med et knivstikk i høyre del av brystkassen.

(7) Mann (37) knivstikkes av kvinne (27) i den lille byen Hellín i regionen Castilla–La Mancha, mellom Murcia og Albacete. Kvinnen bar også merker etter håndgemeng.

Torsdag 15. august

(1) En bestemor (90) i Puente Tocinos i Murcia-regionen ble drept av et knivstikk i halsen da hun forsøkte å beskytte barnebarnet som var i krangel med den 50 år gamle onkelen – hennes eks-svigersønn. Drapsmannen flyktet, men tok seg først tid til å sette fyr på huset. Brannen ble raskt slukket.

(2) Overvåkningskamera fanger opp at en unggutt med nordafrikansk opphav blir alvorlig skadet av en ung knivstikker, som ifølge enkelte nyhetsmeldinger er har marokkansk bakgrunn. Oppgjøret skjer midt på dagen i El Vendrell, en times kjøring sør for Barcelona.

I stedet for å flykte, ser vi det ubevæpnede offeret utfordre knivmannen gjentatte ganger, før en annen angriper kommer bakfra og sparker offeret så han faller. Gutten på bakken blir deretter stukket minst fire ganger i halsregionen før knivmannen stikker fra stedet. To separate forbipasserende blir vitner til volden, uten å gripe inn.

Gutten sa til politiet at han kjente de to overfallsmennene, men fikk ikke forklart seg mer enn det før han ble fraktet til sykehus.

Onsdag 14. august

(1) Barcelona-spissen og landslagsspilleren Lamine Yamals far ble stukket med kniv flere ganger på en utendørs parkeringsplass i kystbyen Mataro, 30 kilometer nordøst for Barcelona. Fire personer er arrestert for drapsforsøket.

Saken fremstår som et unntak fra politiets og pressens mørklegging. På grunn av kjendiselementet har pressen publisert flere relevante opplysninger og intervjuet voldsofferet.

Mounir Nasraoui ble født i Marokko og giftet seg med Lamines mor, som er fra Republikken Ekvatorialguinea i Afrika. Han er utenfor livsfare. Politiet prøver å finne ut om drapsforsøket var en planlagt handling, skrev spanske medier innledningsvis.

Senere kommer det frem knivstikkingen kom som svar på en forutgående krangel med tre menn på grunn av at et barn i familien deres hadde kastet vann fra en balkong. På en video ser vi flere menn i bar overkropp og singlet som krangler med Nasraoui utenfor en bygård. En av de er bestefaren i familien. Personen som filmet opptrinnet og la det ut på TikTok opplyser at familien er sigøynere. Opplysningen bekreftes av nettstedet ElCaso, gjemt bort i denne artikkelen.  Politiet kom til og skilte partene.

Ifølge avisen La Vanguardia la familien i etterkant ut en felle for Nasraoui under påskudd av å ville forsone seg. Det påfølgende møtet mellom fotballtalentets far og de tre mennene fra tidligere, samt en fjerde, resulterte i slag, spark og tre knivstikk. Tilfeldigvis kom en venn av Nasraoui forbi og fikk angriperne til å flykte.

Nasraoui ble senere intervjuet på TV og sendte takk til politimanen som «raskt stanset blødningen fra et sår i brystet mitt, som var det som blødde mest, og holdt meg i hånden uten å gi slipp, slik at jeg ikke mistet bevisstheten».

(2) En mann blir innlagt på sykehus etter et machete-slagsmål mellom «flere menn» ved en boligblokk i Olot i Girona-provinsen. To behandles for skader. Politiet inndrar tre macheter, en kniv, en baseballkølle og et annet slagvåpen av tre. Ingen detaljer om hvem de involverte er.

Tirsdag 13. august

(1) En 44 år gammel kvinne skal ha hugget en mann med kniv under et slagsmål på gaten i Balaguer. Offeret ble behandlet for et kutt i nakken og kvinnen ble senere arrestert et annet sted i byen.

Mandag 12. august

(1) En slakter (34) på vei til jobb på et marked i Málaga ble knivstukket under et ransforsøk. Raneren var svartkledd, med hansker og skjult ansikt. Slakteren hadde mye penger på seg som han skulle betale leverandører med. Politikilder mener det kan ha blitt brukt et elektrosjokkvåpen. I tillegg stakk raneren to ganger i skulder og arm for å snappe med seg slakterens veske, som inneholdt flere tusen euro.

(2) En kineser ble alvorlig skadet med flere stikkskader i Madrid-kommunen Parla. Gjerningsmannen, også utlending, gikk til angrep med et katana-sverd eller machete.

Kineseren fikk flere stikksår over hele kroppen, spesielt på armene, samt en hodeskade. Politiet tror ikke det dreier seg om et gjengoppgjør. Gjerningsmannen er en middelaldrende, «utenlandsk mann», etterlyst av politiet.

I samme kommune ble en 19-åring kritisk skadet med machete i et bandeoppgjør i mars i år. 

Kineserne i Spania er for øvrig ikke ukjent med sverddueller. I Sevilla ble fire kinesere skadet i et oppgjør ved en kinarestaurant i 2008.

Siste oppdatering av rangeringen av knivvold i Spania i august, slik den så ut mandag 19. august. (Grafikk: @apunalometro/X)

Mer enn dobling av illegale afrikanere til Kanariøyene

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.