Det kommer nå flere illegale migranter sjøveien til Kanariøyene enn på noen annen migrasjonsrute til Spania. Antallet har økt med 120 prosent fra i fjor.
For hele Spania har tallet økt med 60 prosent i år, sammenlignet med samme periode i fjor.
Nesten 22.600 afrikanske migranter har tatt seg frem til Kanariøyene så langt i år. Tallet for Spania som helhet har passert 31.000 illegale, ifølge La Gaceta. Det er nesten like mange som i hele 2023.
I stedet for å sende dem tilbake, ser det ut for at spanske myndigheter har en større plan for hva de skal bruke migrantene til. De flys derfor til fastlandet med charterfly. Til det får styresmaktene hjelp av humanitære organisasjoner.
Mandag denne uken ble for eksempel et chartret Air Europa-fly fra Tenerife fylt med 296 personer fra land sør for Sahara og fra Nord-Afrika. Det satt så kursen for Barajas-flyplassen i Madrid.
Koordineres av NGO-er
Slike «spøkelsesfly», som ikke viser på skjermene i avgangs- og ankomsthallene, blir finansiert av det spanske Unidad de Emergencias Migratorias i samarbeid med organisasjoner som ACCEM.
ACCEM er en spansk ideell organisasjon som finansieres av EU, spesialisert på «omsorg og ledsagelse av
flyktninger, migranter og personer som befinner seg i en situasjon med risiko for sosial ekskludering»:
Vi er til stede i 12 autonome regioner [i Spania] i tillegg til byene Ceuta og Melilla, hvor vi driver mottak, jobber med opplæring, arbeidsmarkedstilknytning og deltakelse i samfunnet gjennom frivillig arbeid eller oppbygging av samarbeidsnettverk. Våre direkte hjelpetiltak består av sosiale omsorgstjenester, psykologhjelp, juridisk bistand, oversettelse, mekling osv,, som vi prøver å møte brukernes behov gjennom.
Manglende papirer er ingen hindring for migrantene. Når de ankommer Madrid, sluses de gjennom passkontrollen og møtes av frivillige organisasjoner i terminal 3. De blir så distribuert til ulike autonome regioner i Spania, deriblant Andalucía og Castilla y León.
Ingen konsekvenser
Gaceta kan også fortelle om et lite, men direkte resultat av migrasjonspolitikken regjeringen Pedro Sánchez fører. En mindreårig fra Algerie, som lever på skattebetalernes regning, lager kvalm med truende og seksualisert oppførsel etter bare en uke på et omsorgssenter i Barcelona-området.
Han blir tatt hånd om av politiet etter å ha forgrepet seg seksuelt på en lærerinne, kastet ting rundt seg, truet flere personer med «skjære-over-halsen-din-tegnet», og så videre. Etter å ha blitt avhørt slippes han direkte ut igjen.
Dett fører til at lærerinnen må be om politibeskyttelse. De ansatte sier gutten «oppfører seg fullstendig respektløst overfor kvinnene som jobber der, kommer veldig nær dem og truer dem».
Statsministerbesøk
Mer enn 500 ulovlige immigranter ankom Kanariøyene bare denne uken, i små farkoster fra Mauritania, Senegal og Vest-Sahara.
Den spanske statsministeren, Pedro Sánchez, er tilfeldigvis i Vest-Sahara på besøk. Migrasjon er et naturlig tema i samtalene mellom ham og Marokkos kong Mohammed VI, som har lagt beslag på Vest-Sahara siden slutten av 1970-tallet.
Sánchez sto bak det historiske politiske skiftet i 2022 da Spanias gikk fra å være nøytral, til å støtte Marokkos side i spørsmålet om Vest-Sahara – i strid med FNs innstilling.
Forslaget Spania nå stiller seg bak er å gjøre territoriet til en autonom region i Marokko, på samme måte som Catalonia og Andalucía i Spania.
Spanias beslutning har gjort både Algerie og Sarahwi-folkets eksilregjering rasende.
Marokko som grensekomissær
Hestehandelen med kong Mohammed har gjort at Marokko i større grad enn før håndhever grensekontroll for å redusere strømmen av ulovlige innvandrere over Gibraltar. Marokkansk kystvakt stopper også båter i sitt territorialfarvann som er på vei til Kanariøyene.
Sánchez’ ulike statsbesøk og private reiser til Marokko de siste årene er omstridte i Spania, og har knyttet enda tettere forretningsmessige og politiske bånd mellom de to landene.
Marokko er Spanias viktigste partner utenfor EU. Det samarbeides mot blant annet terror og narkotikasmugling, og i 2030 skal fotball-VM arrangeres av Marokko, Spania og Portugal i fellesskap.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.