En TV-dokumentar viser at afghanske flyktninger i stor skala ferierer i sitt gamle hjemland – et hjemland tyske myndigheter ikke regner som trygt og har gitt dem beskyttelse mot. 

Feriemål tross livstruende vilkår?

Ifølge dokumentaren er feriereisene organisert av tyske reisebyråer. Innenriksminister Faeser anser ikke problematikken som sitt ansvar. 

Ifølge det føderale kontor for migrasjon og flyktninger har afghanske flyktninger forståelig nok bare unntaksvis lov til å reise tilbake til hjemlandet eftersom de har søkt beskyttelse mot krig, terror og tortur i samme hjemland. 

Ikke sikkert nok for kriminelle

Afghanistan regnes som så farlig at Tyskland offisielt ikke har lov til å sende dømte kriminelle tilbake, men ifølge RTLextra er det imidlertid akkurat det som skjer, og det skjer ofte: Afghanske flyktninger drar hjem for å besøke slekt og venner og vise frem gratis penger. 

Til og med «lokale styrker» drar hjem – de som støttet Bundeswehr før tilbaketrekningen fra Afghanistan og som efter Talibans maktovertagelse ble ansett som spesielt utsatt. 

– Taliban er hyggelige folk

Det er afghanske «flyktninger» som selv forteller dette til RTL under delvis skjult kamera. 

– Mange afghanere reiser tilbake på ferie fra hele Europa. Til og med fra London, sier en afghaner. – Taliban er hyggelige folk, forteller en ung afghansk kvinne.

Videoen kan sees her, men krever i tillegg til visse tyskkunnskaper, vpn om du ikke befinner deg i Tyskland.

Dobbelt visum på løse ark

Det finnes klipp på TikTok og andre sosiale medier som forteller om avslappede dager i Afghanistan. Ifølge RTL hjelper ulike reisebyråer flyktningene med planlegningen av reisen som går via Iran. Det utstedes et såkalt «double-entry visa» på et løst papirark som fjernes fra passet før de kommer tilbake til Tyskland. Overfor tyske grensemyndigheter står Iran som selve reisemålet.

Da RTL konfronterte innenriksminister Nancy Faeser med sine funn, fikk de vite at reiser med «dobbelt visum» ikke er hennes ansvar, det påhviler lokale immigrasjonsmyndigheter. 

Ansvaret pulverisert

Lokale myndigheter hevder på sin side at ansvaret påhviler det føderale kontor for migrasjon og flyktninger som til syvende og sist sender ansvaret tilbake til innenriksdepartementet. 

Politiet hevder at de først og fremst er ansvarlig for innvandringskontrollen på flyplassen. 

I teorien kan flyktninger som reiser tilbake til landet de har flyktet fra, miste sin beskyttelses- og oppholdsstatus. Hvor ofte eller om det overhodet er skjedd, føres det ikke statistikk over. 

Ressurser til snyltere

Migrasjonsforskeren Ruud Koopmans sier det på sin måte: 

– Ressursene vi bruker på mennesker som egentlig ikke trenger beskyttelse, kan ikke brukes på mennesker som virkelig trenger det.

Ruud Koopmans: Australia er et forbilde i asyl­politikken

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!


Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.