Keir Starmer er under nytt press for å oppheve restriksjonene på Ukrainas bruk av Storm Shadow-missiler etter at Volodymyr Zelenskyj sa at den britiske støtten «avtar».

Den ukrainske presidenten klaget over at den britiske støtten til Kiev hadde begynt å avta etter hvert som styrkene hans fortsatte sin enestående innmarsj på russisk territorium i Kursk-regionen.

– Dessverre har situasjonen avtatt i det siste, sa Zelenskyj, med henvisning til den britiske militærhjelpen.

At dette skjer samtidig som Tyskland varsler halvering av støttet til Ukraina er en stor advarsel for Kiev. Særlig nå, som de har invadert Kursk med anslagsvis 12.000 soldater. Britiske stridsvogner av typen Challenger 2 er i bruk. Det er dessuten usikkert om troppene kan trekke seg tilbake på en trygg måte.

Starmer har opprettholdt et konservativt forbud mot å bruke britiskproduserte Storm Shadows-missilier  til å angripe mål dypt inne i Russland, av bekymring for at det kan føre til eskalering med atombevæpnede Moskva.

– Vi vil diskutere hvordan vi kan løse dette, fordi langtrekkende kapasiteter er avgjørende for oss. Hele verden ser hvor effektive ukrainerne er – hvordan hele nasjonen vår forsvarer sin uavhengighet, sa Zelenskij.

Det kom samtidig som fire tidligere konservative forsvarsministre oppfordret Nr. 10 til å gjøre mer for å støtte Ukraina, og noen krevde at Kiev skulle få lov til å bruke Storm Shadows i den russiske offensiven.

Ukrainske fly har ødelagt nok en bro i den russiske Kursk-regionen, det er den andre ødelagte broen på to dager. Men fremskritt på slagmarken hjelper lite hvis man går tomme for våpen.

Zelenskyj sa at det var «avgjørende» for Storbritannia, Frankrike og USA å «fjerne barrierer som hindrer oss i å svekke russiske posisjoner».

– Langtrekkende kapasiteter er svaret på de mest kritiske strategiske spørsmålene i denne krigen, la han til.

Det som nå skjer i Kursk kan bli svært  avgjørende for Ukrainas fremtid.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.